E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2507 Viewed1489 Downloaded

A Case of Acromegaly in Pregnancy
Gebelik ve Akromegali

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(3):166-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Akromegali, nadir görülen ve büyüme hormonunun neredeyse tüm hastalarda hipofizer bir adenom nedeni ile aşırı salgılanması sonucu oluşan, şekil bozukluğu ve diğer sakatlık yaratıcı durumlara sebep veren bir hastalıktır. Gonadotropik aks genelde bozuktur ve tedavi edilmeyen kadınlarda gebelik elde etmek zordur. Bu nedenle gebelik ve akromegali nadir bir birlikteliktir ve literatürde oldukça az olgu bildirilmiştir. Dahası, akromegalisi olan gebe kadınlar diabetes mellitus ve kalp damar hastalık prevalansının yüksek olması nedeni ile yüksek riskli gebeliklerdir. Burada 31 yaşında, transsfenoidal cerrahi sonrası medikal tedavi esnasında spontan gebelik elde edilen bir akromegali olgusu sunulmuştur.
ABSTRACT
Acromegaly is a rare disfugiring and disabling disease due to growth hormone hypersecretion caused almost invariably by a GH secreting pituitary adenoma. The gonadotrophic axis is usually impaired in acromegalic women and therefore pregnancy is rare in non-treated patients. Pregnancy and acromegaly is a rare coexistance and relatively few cases are reported in the literature. Moreover, patients with acromegaly should be considered to be high risk pregnancies due to the high prevalence of diabetes mellitus and cardiovascular disease. Here, a 31 years old case with acromegaly is presented who conceived spontenously while on medical treatment started after transphenoidal surgery.