E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2905 Viewed2086 Downloaded

A Qualitative Study: Traditional Midwifes and Their Traditional Delivery Methods in Şanlıurfa
Niteliksel Bir Araştırma: Şanlıurfa'da Geleneksel Ebeler ve Doğuma Yönelik Geleneksel Yöntemleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(6):377-82

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Şanlıurfa Merkez ve diğer ilçeler ile köylerinde bulunan geleneksel ebelerin doğumu kolaylaştırmak amacıyla yaptıkları geleneksel yöntemleri belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Bu niteliksel araştırmada Şanlıurfa Merkez, Halfeti, Harran, Viranşehir, Ceylanpınar, Bozova, Hilvan, Akçakale, Siverek ve Suruç ilçelerinde da bulunan 54 geleneksel ebe evi ziyaret edilmiş ve yüz yüze görüşülmüştür. Bulgular: Geleneksel ebeler kendilerine doğum için gelen kadınlara yaklaşımlarını şu şekilde ifade etmektedirler; gebelerin doğum zamanını belirlemek için büyüklerden öğrenildiği şekilde gebe yatırılıp muayene edilir. Vajene dışarıdan bakılarak veya işaret parmağı ile muayene edilerek doğumun başlayıp başlamadığına karar verilir. Ebelerin uyguladığı geleneksel yöntemler dört grupta toplanabilir; Karnına sabun sürme, sırta alıp bırakma, kuşlara yem verme, silahla ateş etme gibi gebeden yapılması istenen uygulamalar, çeşitli dualar, ayetler okunması, yatır toprağının suya konulup içilmesi gibi dinsel ve büyüsel uygulamalar, sıcak pekmezli kavrulmuş susam, karanfil, defne tohumu, bal karışımlı macun, sarımsak ve nane karışımı, hemşe otu, ısırgan otu, manda yoğurdu yedirme ya da vajene yumurta akı sürme gibi bitkisel ve hayvansal besinleri içeren uygulamalar, pişmiş toprağa, su buharına, sıcak taşa oturtma gibi fiziksel tipteki geleneksel uygulamalar tespit edilmiştir. Sonuç: Günümüzde Şanlıurfa ili Merkezi, ilçeleri ve köylerinde halen geleneksel ebelerin doğum eylemine müdahale ettiklerini ve doğumu kolaylaştırmak için geleneksel uygulamalar yaptıkları tespit edilmiştir. Sorunun temelinde iki önemli unsurdan biri halkın kültürel ve yöresel değer yargıları, ikincisi ise modern doğum öncesi, doğum ve doğum sonrası bakımı tüm annelerin alabilmesini sağlayacak var olan sağlık sisteminin güçlendirilmesi, yaygınlaştırılması halkın kullanımının arttırılması ve kültürel ve yöresel değer yargılarını göz önünde bulundurarak halka yeterli ve kapsamlı sağlık eğitimi verilmesidir. Bölgedeki tıbbi olanakların yetersiz ya da ulaşılabilir olmamasıdır.
ABSTRACT
Objective: Aim of this study is to determine of traditional medhods for get easy delivery. Material and Methods: In this qualitative study; 54 traditional midwifes were visited and converse with Şanlıurfa City Center, Halfeti, Harran, Viranşehir, Ceylanpınar, Bozova, Hilvan, Akçakale, Siverek, Suruç towns and their willages. Results: Traditional midwifes said that their aplication about pregnants who sick delivery help; pregnants are examinated because to determine delivery time as she learned her ancient. It is predicted that delivery starts or not as to apperance of vagina or it is examinated by index finger. Tradional delivery methods are clasified by four types. First of them; It is desired aplication by pregnant such as soap smear her abdomen, pregnant is lifted up midwife's back and she is leaved in a place, pregnant gives feed to birds and it is shoted by gun. Second of them; pregnant should be made religous and magic aplications such as pregnant drinks water which stay in place where a holy man, pregnant read prayer or verse of Koran. Third of them; pregnants have had plant and animal foods such as, sesam with hot molasses, clove, daphne seed with honey paste, mixture of garlic and mint, water buffalo youghurt and to smear egg white surface of vagen. Fourth of them; physical types of traditional aplications such as pregnant is seated hot stone, heated soil and vapor of water. Conclusion: One of two component of basis on the problem is cultural and regional traditional attitudes and the second; medical system is insufficent in this region or not to be health system should be forced, should be widespread and should be rised of public use for all pregnant can use before delivery, delivery, and post delivery care respect to cultural and local worths.