2618 Viewed807 Downloaded
Fallopian Tube Prolapse Following Abdominal Hysterectomy: Case Report
Abdominal Histerektomiyi Takiben Gelişen Fallop Tüp Prolapsusu: Olgu Sunumu
Ayla ÜÇKUYUa, Emel Ebru ÖZÇİMENa, Işık ÜSTÜNERa, İlker KAYHANa, Hulusi Bülent ZEYNELOĞLUb
aKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi, KONYAbKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi, ANKARA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2006;16(2):70-2
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Fallop tüp prolapsusu; vajinal akıntı, alt abdominal ağrı, pelvik inflamatuvar hastalık, disparöni ve vajinal kanama ile karakterize, histerektomi sonrası görülen nadir bir komplikasyondur. Tanı sıklıkla gecikmekte ve histopatolojik incelemede tubal doku örneklerinin görülmesiyle konulmaktadır. Tedavi vajinal, abdominal veya laparaskopik yolla prolabe olmuş tüpün tam olarak cerrahi rezeksiyonudur. Sunulan çalışma, 45 yaşında, abdominal histerektomiyi takiben fallop tüp prolapsusu gelişen ve prolabe olmuş tüpün vajinal rezeksiyonu yapılan olgudur. Cerrahi tedavi seçenekleri ve fallop tüp prolapsus kliniğinin incelenmesi amaçlanmıştır.
ABSTRACT
Fallopian tube prolapse is a rare complication following hysterectomy, characterized by vaginal discharge, lower abdominal pain, pelvic inflammatory disease, dyspareunia and vaginal bleeding. The diagnosis is often delayed, and is usually done after a histopathological examination identifies fallopian tube on biopsy. The advised treatment is surgical resection, which can be done through vaginal incision, abdominally or by laparoscopy. We report a case of fallopian tube prolapse after total abdominal hysterectomy in 45-year-old patient in whom the prolapsed-tube was successfully resected vaginally, and review the presentation and surgical methods to correct this rare complication.