E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 15 Mar 2017
Year 2017 - Volume 27 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2611 Viewed1163 Downloaded

Acquired Vulvar Lymphangioma Circumscriptum: Two Cases Reports
Kazanılmış Vulvar Lenfanjiyoma Sirkumskriptum: İki Olgu Sunumu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2017;27(1):36-9
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-43059
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Lenfanjiyoma sirkumskriptum (LS), derin dermal ve subkutanöz tabakadaki lenfatik kanalların nadir görülen, benign bir hastalığıdır. Genellikle lenfatik sistemin yoğun olduğu proksimal ekstremite, gövde ve aksillada ortaya çıkmakta, fakat nadir olarak vulva, penis, skrotum, diş eti, dil ve konjonktivada da görülmektedir. LS tipik olarak, vücudun herhangi bir bölümünde kurbağa yumurtasına benzer lenfatik sıvı içeren veziküler lezyonlarla karakterizedir. Vulvar LS nadir olup, konjenital veya lenfatiklerin sekonder hasarına bağlı kazanılmış olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, 2008-2014 yılları arasında vulvar wart lezyonları ile karışan, vulvar LS tanısı alan nadir 2 olgu sunulmuştur. Bu olgular genital lezyonu ve bacaklarda lenfatik yetmezliği bulunan 23 yaşında bir kadın ve opere over karsinomlu, vulvar papüloveziküler lezyonlu 61 yaşında bir kadındır.
ABSTRACT
Lymphangioma circumscriptum (LC) is a rare benign skin disorder of lymphatic channels in the deep dermis and subcutaneous layers. It is usually found on the proximal extremity, trunk, and axilla, which has an abundant lymphatic system, but rarely involves the vulva, penis, scrotum, gingiva, tongue, and even the conjunctiva. Typically fluid filled vesicles that contain lymphatic fluid with frogspawn-like appearance are seen in any part of body. Vulvar LC is very rare and either a congenital or an acquired condition following damage to previously normal lymphatics. In this report, two uncommon cases with acquired vulvar LC between 2008-2014 years mimicking genital warts have been presented. These cases are a 23-year-old female patient with edema, genital wart- like papular lesions in the vulva secondary to bilateral leg venous insufficiency and 61-year-old female patient with extensive vulvar papulovesicular lesions secondary to operated ovary carcinoma.