2692 Viewed1223 Downloaded
Effects Of Maternal Bethamethasone Administration For Lung Maturation On Birth Weight And Head Circumference Of Fetuses
Akciğer Matürasyonu İçin Maternal Betametazon Uygulamasının Fetusta Doğum Kilosu ve Kafa Çevresi Üzerine Etkisi
Yeşim BÜLBÜL BAYTUR*, Yıldız UYAR*, H.Tayfun ÖZÇAKIR*, Barış ÇOBAN**, Ümit SUNGURTEKİN İNCEBOZ***, Hüsnü ÇAĞLAR****
*Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD**, Araş.Gör.Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD***, Doç.Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD****, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, MANİSA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(4):195-9
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: 1997-2003 yılları arasında kliniğimize başvuran preterm doğum olgularında, tek ve tekrarlayan doz antenatal kortikosteroid uygulanan ve kortikosteroid uygulanmayan bebeklerin solunum sıkıntısı, sepsis, intraventriküler hemoraji ve ölüm riski, doğum kilosu ve baş çevresi açısından karşılaştırılması.Gereç ve Yöntemler: Kliniğimizde 1997-2003 yılları arasında preterm doğan fetusların dosyaları retrospektif olarak tarandı. Preterm doğan fetuslar steroid uygulanmayanlar (n=27), tek doz steroid uygulananlar (n=33) ve multipl doz steroid uygulananlar (n=5) olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Antenatal steroid uygulaması betametazon 12 mg 2x2 12 saat arayla İM enjeksiyon şeklinde gerçekleştirilirken, multipl dozlar doğum gerçekleşmemesi durumunda 7 gün arayla tekrarlanmıştı. Gruplar, aralarında solunum sıkıntısı, sepsis, intraventriküler hemoraji ve ölüm riski açısından Fisherin exact testi ve Pearson cross tab ile kilo ve baş çevresi açısından ise one-way Anova ile karşılaştırıldı.Bulgular: Her üç grup arasında solunum depresyonu, sepsis, intraventriküler hemoraji ve ölüm oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. Sadece tek doz steroid yapılan fetusların doğum kiloları steroid uygulanmayan fetusların doğum kilolarına göre anlamlı olarak düşüktü (p=0.018). Multipl doz steroid uygulanan fetusların doğum kiloları uygulanmayanlara göre anlamlı olarak farklılık göstermiyordu (p>0.05). Ayrıca baş çevresi açısından da her üç grup arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0.05).Sonuç: Preterm doğumlarda tek doz betametazon uygulaması fetuslarda düşük doğum ağırlığına sebep olabilir. Ancak tek doz ve multipl doz steroid uygulamalarının yan etkilerini araştıracak çok merkezli, prospektif randomize çalışmalara gereksinim vardır.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study is to compare respiratory depression, sepsis, intraventricular hemorrage and mortality risk together with the delivery weight and head circumference among preterm delivery cases applied to our clinic between 1997-2003 and received either single and multiple doses of antenatal corticosteroids or no corticosteroids.Material and Methods: Files of preterm delivery fetusus at our clinic between 1997-2003 were scanned retrospectively. Fetusus delivered preterm were classified into 3 groups as receiving no steroid (n=27), receiving single dose steroid (n=33) and receiving multiple dose steroid (n=5). While antenatal steroid administration was performed as 12 mg 2x2 IM every 12 hours, multiple doses were repeated every 7 days incase the delivery was delayed. Groups were compared using Fishers exact test and Pearson cross tab with respect to respiratory depression, sepsis, intraventicular hemorrage and morbidity risk; and with one-way Anova with respect to weight and head circumference. Results: Regarding respiratory depression, sepsis, intraventicular hemorrage and morbidity rate, there was no statistically significant difference among the three groups. Only, birth weight of fetusus injected with single dose steroid were significantly lower than the weight of those that are not injected with steroid (p=0.018). Birth weight of fetuses injected with multiple doses of steroid were not significantly different compared to the weight of those that did not receive steroid (p>0.05). Moreover, there was no difference among the groups with regard to head circumference (p>0.05).Conclusion: Single dose betamethasone therapy in preterm delivery may cause low birth weight in fetuses. However, multiple center, prospective studies need to be carried out to investigate side effects of single and multiple doses of steroid.