E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 13 May 2016
Year 2016 - Volume 26 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2638 Viewed1222 Downloaded

A Case of HELLP Syndrome Complicated with Acute Pancreatitis
Akut Pankreatit ile Komplike HELLP Sendromu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2016;26(1):63-6
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-43178
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
HELLP sendromu preeklampsinin bir komplikasyonu olarak gelişen hemoliz, yükselmiş karaciğer enzimleri ve düşük trombosit sayısı ile karakterize ciddi bir tablodur. Ağır preeklampsi ve eklampsi hastalarının %10-20'sinde görülür ve yüksek maternal morbidite ve mortalite ile seyreder. Pankreas dokusunun akut inflamasyonu olan akut pankreatit, morbidite ve mortaliteye yol açan ciddi sistemik komplikasyonların görüldüğü geniş spektrumlu bir hastalık olup gebelikte nadiren görümektedir. Akut pankreatitin gebelikte görülme oranı 1/1000 -1/12,000 arasında değişmekte ve hastalık olguların çoğunda üçüncü trimesterde ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada, 35 hafta 6 gün gestasyonel yaşı olan preeklampsi nedeni ile sezaryen ile gebeliği sonlandırılan, postoperatif HELLP sendomu geçiren ve akut pankreatit ile komplike olmuş bir olgu sunulmmuştur. Karın ağrısı, bulantı, kusma şikâyetleri olan olgularda akut panreatit gibi letal komplikasyonlara yol açabilecek bir hastalık gözden kaçırılmamalı ve tanıya yardımcı görüntüleme yöntemlerinden ve laboratuvar tetkiklerinden faydalanılmalıdır.
ABSTRACT
The HELLP syndrome is a serious complication in pregnancy characterized by hemolysis, elevated liver enzymes and low platelet count occurring in 10-20% of cases preeclampsia, associated with maternal morbidity and mortality. Acute pancreatitis, defined as acute inflammation of pancreas, is a broad spectrum disease which rarely seen in pregnancy associated with serious systemic complication that causes morbidity and mortality. The incidence of acute pancreatitis in pregnancy is between 1/1000 and 1/12000. Most of the cases in pregnancy occur in third trimester. In this case report, we presented a preeclampsia with 35 weeks 6 days of gestation delivered via cesarean delivery then complicated with HELLP syndrome and acute pancreatitis. In patients with complaint of abdominal pain, nausea and vomiting diseases such as acute pancreatitis that causes lethal complications should not be missed and appropriate imaging methods and laboratory test should be used for diagnosis.