E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 23 Jun 2016
Year 2016 - Volume 26 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2181 Viewed1977 Downloaded

Amylase in Obstetrics and Gynecology: Review
Obstetrik ve Jinekolojide Amilaz

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2016;26(2):109-13
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-40276
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Amylase is one of the main enzymes of the digestive system. It is principally produced by the pancreas and the salivary glands. In the digestive system, its main function is digestion of carbohydrates to break down starch into maltose. Now, amylase has been widely recognized as a very important tool in the medical field. Too little or too much of amylase in the blood is an indication of a variety of problems, particularly with the pancreas. Now, salivary/serum/uterine amylase tests are being used extensively in the obstetrics and gynecology. These simple but wonderful tests have been found to be very effective and reliable, in the identification of certain gynecological diseases and disorders. For instance, the high level of amylase could be an early sign of ovarian cancer, ruptured ectopic pregnancy when the low levels of blood amylase can be a predictor of preeclampsia. Human uterine amylase may be related to infertility. The other related conditions may be hyperamylasemia in response to ritodrine or ephedrine and macroamylasemia in pregnant patients, etc. At the same time, amylase has now been identified as a stress marker and is consequently being used for identification of several stress-related complications that greatly affect women. Especially salivary amylase used to as a stress biomarker in pregnant patients.
ÖZET
Amilaz sindirim sisteminin temel enzimlerinden birisidir. Başlıca pankreas ve tükrük bezleri tarafından üretilir. Sindirim sistemindeki temel fonksiyonu karbonhidrat sindirim olup, nişastayı maltoza parçalamaktır. Güncel tıp alanında çok önemli bir araç olarak kabul edilmektedir. Kandaki çok az ya da çok fazla miktarda amilaz, özellikle pankreasla ilgili olan çeşitli sorunların göstergesidir. Günümüzde tükrük-serum-uterin amilaz testleri obstetrik ve jinekolojide yaygın olarak kullanılmakadır. Bu basit ama muhteşem testlerin bazı jinekolojik hastalık ve bozuklukların tanımlanmasında çok etkili ve güvenilir olduğu görülmüştür. Örneğin yüksek amilaz seviyesi over kanserinin, rüptüre olmuş dış gebeliğin erken bulgusu olabilirken düşük amilaz seviyeleri preeklampsinin belirteci olabilir. Uterin amilaz infertilite ile ilişkili olabilir. Diğer ilişkili durumlar gebe hastalarda ritodrin ve efedrine cevap olarak hiperamilazemi ve makroamilazemidir. Aynı zamanda amilaz bir stres belirteci olarak tanımlanmıştır ve dolayısıyla büyük ölçüde kadınları etkileyen birçok stresle ilgili komplikasyonun tanımlanması için kullanılmaktadır. Özellikle tükrük amilazı gebe hastalarda bir stres belirteci olarak kullanılmaktadır.