E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1527 Viewed734 Downloaded

An Unusual Case: Actinomyces Abscess Imitating Pelvic Malignancy with Ureteral Involvement
Ender Bir Olgu: Üreteral Tutulumlu Pelvik Malignensiyi Taklit Eden Aktinomiçes Absesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(4):227-30

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
A 41-year-old woman was admitted with adnexal mass diagnosis. Her complaints were pelvic pain radiating to rectum and difficulty in walking. Her past medical history was significant for intrauterin device (IUD) which has been placed eight years ago. At initial examination, an adnexal mass was found and patient was hospitalized for operation. Her laboratory work-up and tumor markers were normal except for a mild anemia. At operation, radical hysterectomy, pelvic and paraaortic lymph node sampling was done. Histopathological results revealed non-specific chronic endometritis, chronic cervicitis and actinomyces abscess with sulphur granules. Patient had given penicillin for six months. At follow-up visit after six months , there were no signs or symptoms of infection. Relapse was not seen. This is a presentation of an actinomyces abscess case which is a rarely seen condition.
ÖZET
Kırk bir yaşında kadın hasta adneksiyal kitle ön tanısı ile kliniğimize başvurdu. Yakınmaları yürümede güçlük ve rektuma vuran pelvik ağrı idi. Hastanın tıbbi öyküsünde sekiz yıl önce yerleştirilen rahim içi araç dikkat çekiyordu. İlk muayenesinde adneksiyal kitle saptandı ve hasta operasyon için yatırıldı. Hastanın laboratuvar tetkikleri ve tümör markırları hafif bir anemi dışında normal idi. Cerrahi olarak, radikal histerektomi, pelvik ve para-aortik lenf nodu örneklemesi yapıldı. Histopatolojik sonuç, non-spesifik kronik endometrit, kronik servisit ve sülfür granüllü aktinomiçes absesini ortaya koymaktaydı. Hasta altı ay süre penisilin ile tedavi edildi. Altı aylık takipte enfeksiyon bulgu ve semptomları yoktu. Nüks görülmedi. Bu yazıda nadir görülen bir aktinomiçes absesi sunulmaktadır.