E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2381 Viewed892 Downloaded

Assessment of the Sexual Function in Women with Over Active Bladder
Aşırı Aktif Mesanesi Olan Kadınlarda Seksüel Fonksiyonların Değerlendirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(2):71-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Aşırı aktif mesanesi (AAM) olan kadınlarda işeme bozukluğunun cinsel fonksiyonlar üzerine etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Polikliniğine başvuran cinsel yönden aktif 90 kadın seçildi. Kadınların hepsinin düzenli cinsel partneri mevcut idi. Ortalama yaş 43 ± 11.4 (23-59) idi. Kadınlar 30'ar kişilik üç gruba ayrıldı. İlk grup AAM'si olup idrar kaçıran (grup A), ikinci grup AAM'si olup idrar kaçırmayan (grup B), üçüncü grup ise üroloji polikliniğine kontrol amacıyla başvuran ve herhangi bir hastalığı tespit edilemeyen kadınlardı (grup C-Kontrol). Üç gruptan da Arizona cinsel yanıt ölçeği (ACYÖ) kadın formunu doldurması istendi. Sonuçlar ki-kare yöntemi kullanılarak karşılaştırıldı. Bulgular: Grup A ile grup C'nin karşılaştırılmasında ACYÖ kadın formundaki dört soruda cinsel istek, vajinal ıslanma, orgazm ve orgazm tatmini için fark istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p< 0.05). Sadece ikinci soru olan uyarılma için fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p> 0.05). Grup B ile grup C'nin karşılaştırılmasında yine aynı dört soru için fark istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunurken (p< 0.05), ikinci soru için anlamlı değildi (p> 0.05). Grup A ile grup B karşılaştırıldığında ise sadece beşinci soru olan 'orgazmınız tatmin edici midir?' için fark istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p< 0.05). Sonuç: AAM kadınlarda cinsel fonksiyon bozukluklarına neden olabilmektedir. Ayrıca AAM'si olan kadınlarda inkontinans orgazm tatminini bozan faktörlerden biridir.
ABSTRACT
Objective: Evaluating the effects of incontinence on sexual function of women with overactive bladder (OAB) syndrome. Material and Methods: For this study, 90 sexually-active women who had regular sexual partners were admitted. The average age was 43 ± 11.4 (23-59) years. Women were divided into three groups, group A, group B and group C. Each group had contained 30 women. Group A; who had incontinence with OAB syndrome. Group B; who had only OAB, and no incontinence. Group C; control groups, they had neither OAB nor incontinence. All women were asked to fill in the Arizona sexual experiences (ASEX) form. Results: In comparison of group A and C from five questions in ASEX form, four questions; sexual desire, vaginal wetness, orgasm and satisfaction from orgasm, were founded significantly different (p< 0.05). However, for the second question, the difference (excitement), was not statistically significant (p> 0.05). Same results were observed between group B and C. There was a statistically significant difference for four questions (p< 0.05), while, there was not any difference for the second question (p> 0.05). Between group A and B, the significant difference was founded only in the fifth question; 'Are yours orgasms satisfactory?' (p< 0.05). Conclusion: OAB syndrome seems to be related with sexual dysfunction in women. Furthermore, Incontinence may be a factor that disrupts orgasm satisfaction in women with OAB.