2918 Viewed952 Downloaded
Assesment of Fetal Acidosis in Infants with Meconium-Stained Amniotic Fluid
Eylemde Mekonyumlu Amni̇on Mayi̇si̇ Olan Gebelerde Fetal Asi̇doz Oranlari
Çiğdem ŞANLIALP*, Gamze Sinem ÇAĞLAR*, Serkan KAHYAOĞLU*, Ayşe Filiz AVŞAR**
* MD., Zekai Tahir Burak Womens Health Education and Research Hospital**, Zekai Tahir Burak Womens Health Education and Research Hospital, Ankara, TURKEY
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(2):149-51
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Eylemde mekonyumlu amnion mayi olan hastalarda umbilikal arter kan gazı ile fetal asidoz oranlarını tesbit etmek.Materyal ve Metod: Termde eylemde 111 berrak ve 106 mekonyumlu amnion mayi olan hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Mekonyumlu amnion mayi yoğunluğu görsel muayene ile tespit edilmiş, ince ve koyu olarak derecelendirilmiştir. Doğumdan hemen sonra umbilical korddan kan gazı örneği alınmıştır. Umbilikal arter pH <7.20 neonatal asidoz olarak değerlendirilmiştir. İstatistiksel analizde iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, x2 analizi ve Fishers exact test kullanılmıştır. Bulgular: Mekonyumlu amnion mayi olan gebelerde ortalama maternal yaş ve doğum ağırlığı istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (sırasıyla p=0.04, p<0.0001). Toplam 32 sezaryan ile doğumun 19u mekonyumlu amnion mayisi olan hastalardır. Fetal asidoz, mekonyumlu grupta %23.6, berrak amnionu olan grupta %8 oranındadır. Birinci dakika Apgar skoru <7 ve yenidoğan yoğunbakım ünitesine çıkan bebek oranları mekonyumlu amnionu olan grupta istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksektir (sırasıyla p=0.03, p=0.001). İnce mekonyumlu grup ile berrak amnionu olan grup, düşük 1 Apgar skorları (<7), fetal asidoz, yenidoğan yoğun bakıma çıkan bebek oranları açısından istatistiksel olarak karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktur (p>0.05).Sonuç: Düşük Apgar skorları, yüksek fetal asidoz, artmış yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı nedeni ile koyu mekonyumlu amnion mayinin eylemde tespiti fetus için yüksek riski göstermektedir.
ABSTRACT
Objectıve: To determine the fetal acid-base status in patients with meconium-stained amniotic fluid in labor.Material and Method: Umbilical artery blood gas analysis of one hundred and six infants at term with meconium-stained amniotic fluid were compared with one hundred and eleven infants with clear amniotic fluid. The attending physician determined the grade of meconium by visual examination at the bed side. Immediate umbilical artery blood were obtained, at each delivery. Neonatal acidosis was defined as pH values <7.20. Statistical analysis was performed by independent samples t-test, x2 analysis and Fishers exact probability test, as appropiate. Results: Mean maternal age and birth weight was significantly higher in meconium group when compared to no-meconium group (p=0.04, p<0.0001 respectively). Of the 32 cesarean deliveries 19 were with meconium-stained amniotic fluid. The rate of neonates having pH values <7.20 was 23.6% in meconium group and 8% in no-meconium group. There was a significant increase in low 1-minute Apgar scores (<7) and neonatal intensive care unit admission rates in meconium-stained neonates (p=0.03, p=0.001 respectively). No significant difference was found in low 1-minute Apgar scores, fetal acidemia and neonatal intensive care unit admissions when infants with thin meconium were compared with clear amniotic fluid group (p>0.05).Conclusıon: Thick meconium is a more ominous sign than is thin meconium and should alert the the physician to a high risk fetal condition.