E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2381 Viewed931 Downloaded

Bakteriyel Vaginozis Tedavisinde Topikal İntravaginal Yoğurt, Estriol+Lactobocillus Acidophilus ve Ornidazol'un Etkinliklerinin Kıyaslanması
Bakteriyel Vaginozis Tedavisinde Topikal İntravaginal Yoğurt, Estriol+Lactobocillus Acidophilus ve Ornidazol'un Etkinliklerinin Kıyaslanması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(4):246-50

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışmanın amacı bakteriyel vaginozis'te vaginal ornidazol, östriol+Lactobacillus acidophilus ve yoğurtun etkiliklerini kıyaslamak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: SSK Ege Doğumevi Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi. Gereç-Yöntem: Bu çalışmaya 145 olgu katıldı. Tümü bakteriyel vaginozis (BV) semptomları gösteren 50 olguluk bir gruba ornidazol, diğer bir 50 olguluk gruba östriol+LA ve 45 kişilik sonuncu gruba da yoğurt tedavisi uygulandı. Tedavi öncesinde ve tedaviden 4 hafta sonra, olgularda klinik yakınmalar, vaginal akıntı pH'ı, Papanicolau boyanmış smearde "clue" hücreleri ve Whiff testi değerlendirildi. Bulgular: Ornidazol, östriol+LA ve yoğurt grupları arasında etkinlik açısından farlılık yok idi. Amsel'in kriterleri ile boyalı smear değerlendirilmesi sonucunda, 4 hafta sonra ornidazol grubunda %82, östriol+LA grubunda %78 ve yoğurt grubunda %77.7 oranında başarı elde edildi. Ornidazol, östriol+LA ve yoğurt grupları arasında, BV tedavisi ile ilgili sonuçlar açısından benzer oranlar elde edildi. Bu üç grup arasında BV tedavisi etkinliği açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Ornidazol ve östriol+LA yanısıra yoğurt da BV tedavisinde iyi sonuçlar sağlamaktadır.
ABSTRACT
Objective: The purpose of this study was to compare the efficacy of vaginal ornidazol, vaginal estriol + Lactobacillus acidophilus (LA) and vaginal yoghurt in the treatment of bacterial vaginosis. Institution: S.S.K. Ege Maternity Hospital Material and Methods: One hundred and forty five symptomatic women with clinical bacterial vaginosis (BV) were enrolled in this study. One group consisting of 50 patients, another group consisting of 50 patients and the last group consisting of 45 patients each with the diagnosis of symptomatic BV were treated with ornidazol, estriol+LA and yoghurt, respectively. Prior to the commencement of treatment and four weeks after termination of treatment the patients were evaluated in respect to clinical complains, vaginal discharge pH, clue cells in PAP smears microscopy and Whiff test. Results: There were no significant differences in efficacy among ornidazol, estriol + LA and yoghurt groups. Using Amsels clinical parameters of BV and PAP smears results, the cure rate (defined as < or = 1 of the 4 clinical criteria positive) four weeks after the start of therapy was 82% in the ornidazol group, 78% in the estriol+LA group and finally 77.7% in the yoghurt group. Ornidazole, estriol+LA and yoghurt achieved nearly equivalent cure rates in the treatment of bacterial vaginosis. There were no statistically significant differences in efficacy rates among the three groups. Conclusion: Besides ornidazol and estriol+LA groups, yoghurt had a good result in the treatment of BV as well.