E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 12 Oct 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1591 Viewed766 Downloaded

Bilateral Labial Hitching of a Patient on Her Own for Reduction of Labial Size: A Rare Cause of Labial Edema
Labiasını Küçültmek İsteyen Hastanın Kendi Başına Bilateral Labium Minuslarını Bağlaması: Nadir Bir Vulvar Ödem Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(4):244-6

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Currently, there is an international trend to labial reduction due to enhance labial physical appearance. Infact very little is known about why women stand this surgery. Vulvar edema is associated with different pathologies including inflammatory conditions, trauma, pregnancy, tumors. In this report we present a vulvar edema because of bilateral hitch on labium minus applied by the patient on her own due to desiring labial reduction. This is the first case report in the English literature on this cause of vulvar edema. We concluded that to adjust the unawares demand or application about labial reduction, good information about normal genital experience must be given to women, especially younger women, in obstetrics and gynecology care and where opportunities present, for example in media.
ÖZET
Günümüzde hiçbir patoloji bulunmadan sadece labial görünümünü değiştirmek için labial küçültme operasyonlarına başvuranlarda uluslararası bir artış görülmektedir. Ancak bu operasyonu talep eden kadınların neden bu operasyona ihtiyaç duyduklarına dair yeterli bilgi bulunmamaktadır. Vulva ödemi; inflamatuar durumlar, travma, gebelik, tümör gibi farklı patolojilerle birlikte izlenebilir. Biz bu yazıda; literatürde ilk kez labiasını küçültmek isteyen bir genç kızın kendibaşına bilateral labium minuslarını bağlamasına bağlı vulvar ödem olgusu sunduk. Bu olgu sunumu sonucunda bilinçsiz bir şekilde labial küçültme uygulamaları ve taleplerinin kontrol edilebilmesi için; kadın doğum kliniklerinde özellikle genç kızlara normal genital görünüm hakkında sağlıklı bilgiler verilmesi gerekliliği fikrine vardık. Bu şekilde sağlıklı bilgilendirme için medya ya da fırsat bulunan her ortamda çaba sarf edilebileceğini saptadık.