E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 05 Mar 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2296 Viewed1501 Downloaded

Cervical Rupture in the Pregnant Woman Who has Cervical Cerclage: Case Report and Literature Review
Servikal Serklajı Olan Bir Gebede Servikal Rüptür: Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(1):67-70

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Servikal yetmezlik serviksin yapısal veya fonksiyonel zayıflığına bağlı olarak fetüsü terme kadar taşıyamaması olarak tanımlanmaktadır. Servikal serklaj yapılan hastalar enfeksiyon ve sonrasında gelişebilecek membran rüptürü açısından yakından takip edilmelidir. Sürekli ve nonspesifik ağrı semptomu olan hastalar servikal rüptür açısından değerlendirilmelidir. Yirmi iki haftalık servikal serklajı olan gebe vajinal kanama ve karın ağrısı şikâyeti ile kliniğimize başvurdu. Yapılan muayenede aktif amniyon mayi gelişi izlenip tokometrede kontraksiyonları görülmeyen hasta takibe alınmış ve 4 saat sonra servikal rüptür gelişmiştir. Hastada laparotomi ile gebelik sonlandırılıp, takiben vajinal olarak rüptür onarılmıştır. Servikal rüptür gelişen olguların gebeliğinin laparotomi ile sonlandırılması göz önünde bulundurulmalı, ardından vajinal olarak servikal rüptür onarılmalıdır.
ABSTRACT
Cervical insufficiency is the failure of the cervix to carry pregnancy till term due to its' structural and functional weakness. Patients who underwent cervical cerclage should be monitored closely fort he possibility of infection and rupture of membranes.Patients with the symptom of continous and non specific pain should be evaluated for cervical rupture. A 22 week pregnant patient with cervical cerclage applied to our clinic with vaginal bleeding and abdominal pain. In physical examination active flow of amniotic fluid was determined and in the tocometer no uterine contraction was determined. 4 hours after follow up cervical rupture was determined. The pregnancy was terminated by laparotomy and after termination of pregnancy cervical rupture was repaired vaginally.According to our experience in patients with cervical rupture, the pregnancy must be terminated by laparotomy and the cervical rupture must be repaired vaginally thereafter.