2754 Viewed1480 Downloaded
Comparison of Burch Colposuspension and Anterior Colporaphy/Kelly Plication in Treatment of Genuine Stress Incontinence
Gerçek Stress İnkontinans TedavisindeBurch Kolposüspansiyon ve KolporafiAnterior - Kelly Plikasyonu Karşılaştırması
Uzay YILDIRIM*, Elif DEMİRCİ**, Akif ALKAN***
*, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, DÜZCE** Asist, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği***, Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İSTANBUL
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(4):266-9
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Gerçek stress inkontinans (GSİ) tedavisinde Burch kolposüspansiyon operasyonu ile Kolporafi anterior/Kelly plikasyonu (KA) operasyonunun etkinliğini karşılaştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, İstanbul. Materyel ve Metod: Çalışmamız, GSİ tanısı konup tedavisi yapılan 58 (42 Burch, 16 KA) hastada gerçekleştirildi. Hastalar, preoperatif dönemde ve postoperatif ortalama 6. ayda anamnez, fizik ve pelvik muayene, stress test, tam idrar tetkiki, idrar kültürü, perineal ultrasonografi ve ürodinamik çalışmalarla değerlendirildi. Perineal ultrasonografide simfiz pubis alt ucu, referans noktası olarak alındı. Mesane boynunun (MB) istirahatteki yeri ve valsalva manevrası esnasındaki mobilitesi saptandı. İstatistiksel çalışmalarda ki-kare test ve student-t test kullanıldı. Bulgular: Preoperatif dönemde MB lokalizasyonu ve mobilitesi açısından her iki grup arasında anlamlı farklılık yoktu. Burch uygulanan hastalarda, istrahatte (Yr) mesane boynunun preoperatif döneme göre daha fazla yükseldiği, 20.8±6.8 mmden 23.4±4.9 mmye (p<0.001) gözlendi. Valsalva sırasında ise sefalo-kaudal mobilite, anlamlı bir şekilde 15.5±7.6 mmden 5.8±3.1 mmye azalmıştı (p<0.001). Kolporafi anterior Kelly plikasyonu uygulanan hastalarda, istirahatte (Yr) mesane boynunun preoperatif döneme göre anlamlı yer değiştirmediği, 22.1±4.4 mmden 22.4±4.1 mmye (p>0.05) gözlendi. Bu grupta valsalva sırasında sefalo-kaudal mobilitenin 15.1±6.6 mmden 10.1±8.5 mmye indiği saptandı ve bu istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Postoperatif 6. aydaki takipte Burch kolposüspansiyonun inkontinansı tedavi etmesi %85.7 ve mesane boynu mobilitesini cerrahi olarak düzeltebilme başarısı %92.8, KA operasyonunun inkontinansı tedavi etmesi %75 ve mesane boynu mobilitesini cerrahi olarak düzeltebilme başarısı %75 olarak bulundu. Sonuç: Kolporafi anterior-Kelly plikasyonunun inkontinansı ve mesane boynu mobilitesini düzeltme başarısı Burch grubuna göre düşük bulundu ancak istatistiksel anlamlı değildi.
ABSTRACT
Objective: To compare the surgical efficacy of Burch colposuspension and Anterior Colporaphy/Kelly plication (AC) in the treatment of genuine stress incontinence (GSI). Institution: Zeynep Kamil Womens Hospital, Istanbul. Materials and Methods: Our study was performed in fifty-eight women with GSI, 42 cases underwent Burch Colposuspension and 16 underwent AC. Patients were compared according to their history, physical and pelvic examination, stress test, urinalysis, urine culture, perineal ultrasonography and urodynamic studies preoperatively and postoperatively (6th month). Choosing the inferior border of symphysis pubis as a reference point, bladder neck (BN) position in rest and mobility during Valsalva maneuver were measured and evaluated by perineal ultrasonography. Data were analyzed using by chi-square and student-t test. Findings: There was no statistical difference in BN localization and mobility between the two groups preoperatively. Bladder neck was estimated higher, from 20.8±6.8 mm to 23.4±4.9 mm, in rest (Yr), than preoperatively in Burch group (p< 0.001). Cephalo-caudal mobility decreased significantly, from 15.5±7.6 mm to 5.8±3.1 mm, during valsalva (p<0.001) in Burch group. In AC group, there was no statistically significant displacement BN in rest (Yr), from 22.1±4.4 mm preoperatively, to 22.4±4.1 mm postoperatively (p>0.05). Cephalo-caudal mobility decreased (from 15.1±6.6 to 10.1±8.5 mm) but no statistical difference between preoperatively and postoperatively (p>0.05). At 6 months after operation objective cure rate is 85.7% in Burch group, 75% in AC group. In reducing the mobility of BN, success rate is 92.8% in Burch group and 75 % in AC group.