E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1999 - Volume 9 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2285 Viewed906 Downloaded

Correlation Between Umbilical Artery Doppler Studies Andmaternal Blood Pressure In Preeclamptic Pregnants Andcomparison The Measurements At Different Sites
Preeklamptik Gebede Doppler İndeks Ölçümlerinin Maternal Kan Basıncı ile İlişkisi ve Umbilikal Kord Üzerindeki Ölçüm Yerinin Sonuca Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(3):159-68

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Çalışmamızda maternal fetal hemodinaminin noninvazif değerlendirme metodu olarak kullanılmasıyla umbilikal arterin Pulsatilite İndeksi (Pİ), Rezistans İndeksi (Rİ), Sistolik//Diastolik Oran (S/D) indeksleriyle maternal kan basıncı ilişkisini ve bu indekslerin ölçüm yeri olarak umbilikal arterde fetal uç, serbest ans ve plasental uç arasındaki olabilecek değişiklikleri tesbit etmeye çalıştık. Çalışmanın Yapıldığı Yer: İstanbul Zeynep Kamil Hastanesi. Materyel ve Metod: Çalışmamızda hafif ve ağır preeklamptik gebelerle normotansif gebelerde umbilikal kordonun fetal uç, serbest ans ve plasental ucundan Doppler akım hızı ölçümleri yapıldı.Doppler akım hızı değişiklikleri ile maternal kan basıncı arasındaki korelasyon araştırılarak umbilikal arter Doppler ölçümü için umbilikal kordonun ölçüm yapılan segmentinin maternal kan basıncıyla ilişkisi ve segmentler arası ölçüm değerleri preeklamptik ve normotansif gebe gruplarında karşılaştırıldı. Bulgular: Hem preeklamptik hem de normotansif gebe gruplarında umbilikal arterde yapılan Doppler ölçüm sonuçlarının ölçüm yapılan segmente göre anlamlı farklılık göstermediğini (p>0.05) bulduk. Preeklamptik ve normotansif gebeler birlikte incelendiğinde umbilikal arter serbest ansında yapılan S/D indeksi ölçümünün maternal sistolik ve diastolik kan basıncı değerleriyle pozitif korelasyon gösterdiğini belirledik (sırasıyla R= 0.261, R= 0.316, p< 0.05). Preeklamptik ve normotansif gebeler birlikte incelendiğinde umbilikal arter fetal ucundan yapılan Rİ Doppler indeksi ölçümünün maternal sistolik ve diastolik kan basıncı değerleriyle negatif korelasyon gösterdiğini belirledik (sırasıyla R= - 0.336, R= - 0.331, p< 0.05).Sonuç: Biz preeklamptik ve normotansif iki grup gebede umbilikal kordonun üç farklı yerinde (fetal uç, serbest ans ve plasental uç) Doppler indekslerini (S/D, Pİ, Rİ) ölçtük ve ölçüm yapılan segmentin ölçüm sonuçlarını değiştirmediğini, arter kan basıncı değişikliğini en iyi yansıtan Doppler indeksinin serbest ansda ölçülen S/D oranı olduğunu bulduk. İstatistiki olarak anlamlı bir fark göstermese de Rezistans İndeksinin fetal uçta plasental uca göre daha düşük olması, preeklamptik gebeliklerin değerlendirilmesinde değişen hemodinamiye ait fetal bir bulgu olarak değerli olabilir düşüncesindeyiz. Umbilikal kordonda rezistans artışını gösteren Doppler indeksi seçimi klinik kullanımda kişisel insiyatife bırakılmış olsada çalışmamızda belirlediğimiz gibi maternal arter kan basıncı değişikliği ile pozitif korelasyon gösteren S/D oranının kullanılmasının uygun olacağı düşüncesine vardık.
ABSTRACT
Objective: We investigate the correlation between umbilical artery Doppler measurements (Pulsatility Index (PI), Resistance Index (RI), Systolic-Diastolic ratio (S/D)) and maternal blood pressure if differences between the measurement sites at umbilical artery, placental end, free ans and umbilical end. Instutition: Istanbul Zeynep Kamil Hospital. Materials and Methods: In our study we asses umbilical artery fetal end, free ans and placental end Doppler studies in mild and severe preeclamptic pregnants (n=51) and normotensive pregnants (n=41). Umbilical artery Doppler measurements at different sites are compared with maternal blood pressure in control and study patient groups. Results: We found that both preeclamptic and normotensive pregnant groups there was no statistically significant difference (p>0.05) for Doppler measurements between different measurement sites at umbilical artery. There was a positive correlation between umbilical artery S/D ratio and maternal blood pressure in preeclamptic and normotensive pregnant groups (p<0.05, R=0.261, R=0.316) and negative correlation between umbilical artery RI measurement and maternal blood pressure in preeclamptic and normotensive pregnant groups (p<0.05, R=-0.331, R=-0.336). Conclusion: We measured Doppler indices (S/D, RI, PI) at different sites of umbilical cord (Fetal end, Free ans, Placental end) in preeclamptic and normotensive pregnant groups and found that Doppler measurements was not affected from measurement sites and the best parameter which reflects the arterial blood pressure changes was S/D ratio measured from free ans of umbilical artery.umbilical artery S/D ratio is appropriate which correlates positively with maternal artery blood pressure.