E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2742 Viewed866 Downloaded

A Case Of Detrusor Instability: How Should It Be Diagnosed, When Should It Be Treated?
Detrüsör İnstabiliteli Bir Olgu: Nasıl Tanı Konulmalı, Ne Zaman Tedavi Edilmeli?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(3):165-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Kadın hastalarda, detrüsör instabilitesi tanı ve tedavi koşullarının bir olgu nedeniyle gözden geçirilmesi, tanı ve tedavide karşılaşılabilecek zorlukların değerlendirilmesi.Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı.Uterus prolapsusuna bağlı üriner retansiyonu olan hastaya, ayrıntılı pelvik muayene ve ürojinekolojik değerlendirme yapılmadan Dİ tanısı konmuş ve tedaviye başlanmıştı. Yakınmalarının artması nedeniyle kliniğimize başvuran hastanın ayrıntılı değerlendirilmesinde 2.derece uterus prolapsusu ve paravajinal defekt saptandı. Üretral katlanma ve üriner retansiyona bağlı olarak gelişen Dİ pelvik rekonstrüktif cerrahi sonrası ortadan kalktı.Üriner inkontinansı olan olgularda ürodinami yapılmadan önce tam bir pelvik muayene ve ürojinekolojik değelendirme yapılmalıdır. Prolapsusu olan olgular üriner retansiyon ve miksiyon güçlüğü bakımından değerlendirilmeli, rezidüel idrar mutlaka ölçülmeli ve ürodinami yapılırken bu bulgular gözönüne alınmalıdır. Serviks olması gereken yere redükte edilerek ürodinami yapılmalıdır.
ABSTRACT
Because a case, to look over the diagnosis and the treatment of the detrusor instability and to evaluate the difficulty in the diagnosis and treatment of DI in women.Abant Izzet Baysal University, Duzce Medical School, Department of Obstetrics and Gynecology The patient had received medical treatment for DI without pelvic investigation and urogynecological evaluation. She was admitted to the hospital because of her complaints had increased. Uterine prolapsus and paravaginal defect were found during her pelvic examination. Detrusor instability which was due to urethral kinking and urinary retention, resolved after pelvic reconstructive surgery.Before urodynamic study, detailed physical examination and urogynecological evaluation should be performed particularly on patients with urinary retention. On the other hand, patients with uterine prolapsus should be investigated in terms of voiding dysfunction, urinary retention, and residual urine should be measured and these must be kept in mind when performing urodynamic studies. Cervix has to be replaced to its original location prior to performing the urodynamic studies