E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 03 Apr 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1739 Viewed894 Downloaded

Diagnosis of Bladder Carcinoma in a Woman Presenting with Postmenopausal Bleeding: Case Report
Postmenopozal Kanama ile Başvuran Bir Kadında Mesane Karsinomu Tanısı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(1):67-70
DOI: 10.5336/gynobstet.2013-38614
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Although the most common etiology for postmenopausal bleeding is from genital organs, rarely various lesions from adjacent tissues such as urinary tract or distal gastrointestinal tract may cause similar symptomatology that mimics postmenopausal bleeding. We report a case of patient, which was initially evaluated as postmenopausal bleeding through consecutive diagnostic procedures, and finally hysteroscopy and co-existent cystoscopy that revealed in situ bladder carcinoma. When evaluating postmenopausal bleeding especially in elderly women, bladder tumor should be kept in mind while establishing differential diagnosis, and in addition to transvaginal ultrasonography and hysteroscopy, cystoscopy should be performed for further investigation particularly in patients with recurrent postmenopausal bleeding in the absence of gynecological pathology.
ÖZET
Postmenopozal kanamanın etyolojisinde en sık genital organlar sorumlu iken, nadiren üriner ve distal gastrointestinal kaynaklı faktörler genital kaynaklı postmenapozal kanamayı taklit edebilir. Bu olgu sunumunda, ilk olarak postmenopozal kanama nedeniyle tanısal işlemler yapılan ve histeroskopik değerlendirme eşliğinde sistoskopik incelemede in situ mesane karsinomu saptanan bir hasta sunulmuştur. Postmenopozal kanama ile başvuran özellikle ileri yaş hastalarda ayırıcı tanıda mesane kaynaklı tümörler mutlaka akılda bulundurulmalı ve standart tanısal işlemler olan ultrasonografi ve histeroskopiye ek olarak jinekolojik patoloji saptanmadığı takdirde sistoskopi yapılmalıdır.