E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2404 Viewed1318 Downloaded

Diagnostic Approach To Postmenopausal Women With Abnormal Uterine Bleeding And Systematic Evaluation Of Diagnostic Modalities For Endometrium
Anormal Uterin Kanaması Olan Postmenopozal Ka-dınlara Yaklaşım ve Endometriumun Değerlendirilmesinde Kullanılan Tanı Yöntemlerinin Sistematik Gözden Geçirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(1):44-53

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Postmenopozal asemptomatik kadınların endometrial patolojiler açısından rutin olarak taranması ve semptomatik kadınların değerlendirilmesinde kullanılacak tanı yöntemleri açısından literatürde fikir birliği mevcut değildir. Bu derlemenin amacı postmenopozal dönemde endometriumun değerlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan tanı yöntemlerini literatürdeki mevcut çalışmalar ışığında tartışmak, bu bilgilere ve klinik tecrübelerimize dayanarak endometrial patolojilerin değerlendirilmesinde bir algoritm yaratmaktır. Postmenopozal dönemde endometrial kaviteyi değerlendirmek için histeroskopi, yüksek hassasiyete sahiptir ve birçok merkezde altın standart olarak kullanılmaktadır. Postmenopozal kanama ile başvuran kadınlarda ilk tercih edilen tanı yöntemi transvajinal ultrasonografi (TVU) olmalıdır. TVU ile anormal endometrial kalınlık (? 4 mm) saptandığında; uygun şartlar mevcut ise ofis histeroskopi ile örnekleme, histeroskopinin mevcut olmadığı merkezlerde ise hastanın risk faktörlerine, klinik durumuna ve endometriumun kalınlık değerine göre periodik TVU ile takip veya konvansiyonel D&C tercih edilmelidir.
ABSTRACT
The need for routine screening of postmenopausal asymptomatic women for endometrial pathologies and the appropriate diagnostic modalities for evaluation of symptomatic women remains controversial. The aim of this review is discuss the widely used diagnostic modalities for endometrial pathologies in postmenopausal women and to create an algoritm for evaluation of endometrial lesions. In postmenopausal period hysteroscopy has high sensitivity for evaluating endometrial cavity and is widely used in many centers as the gold standard modality. In women with postmenopausal bleeding first choice of evaluation is transvaginal ultrasonography (TVU). In case of thick endometrial lining (? 4 mm), endometrial sampling with hysteroscopy in appropriate settings is mandatory. In settings where hysteroscopy is not available, periodic follow-up with TVU or D&C according to individual risk factors should be the selected mode of evaluation.