2877 Viewed1446 Downloaded
Does The Combination Of Atropine And Neostigmineaggravate Nausea And Vomiting In Gynecological Surgery?
Jinekolojik Operasyonlarda Atropin + Neostigmin Kombinasyonunun Kullanımı Bulantı ve Kusmayı Arttırır mı?
Ahmet COŞAR*, Ercan KURT*, Salih ÖZÇELİK**, Recai PABUÇCU***, A.Hikmet SÜER****
*, GATA Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD**, GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, ***, GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum AD****, GATA Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD, ANKARA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(1):52-6
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Jinekolojik operasyonlarda atropin+neostigmin kombinasyonunun kullanımının postoperatif bulantı ve kusmaya etkisinin araştırılması. Çalışmanın Yapıldığı Yer: GATA, Anesteziyoloji ve Reanimasyon ve Kadın Doğum Anabilim Dalları. Materyel ve Metod: Çalışma, kısa süreli elektif jinekolojik operasyona alınan ASA I, II sınıfına uyan 40 bayan olguda yapıldı. Olgular rastgele seçimle iki gruba ayrıldı ve tüm olgularda tek doz 0.4 mg/kg atraküryum kullanıldı. Grup Ide nöromüsküler blok 1.5 mg neostigmin ve 0.5 mg atropin ile antagonize edildi. Grup IIde spontan derlenmeye izin verildi. Preoperatif, perioperatif ve postoperatif dönemde olguların sistolik ve diastolik arteriyel basınçları, kalp atım hızları ile periferik oksijen satürasyonları izlendi ve veriler kaydedildi. Her iki grupta da anlamlı hemodinamik ve oksijen satürasyonu değişikliği izlenmedi. Olgular, derlenme odasında, klinik günlük bakım odasında ve postoperatif 2. günde bulantı, kusma ile antiemetik gereksinimi açısından değerlendirildi. Bulgular: Her iki grup arasında bulantı ve kusma görülme sıklığı açısından anlamlı farklılık yoktu. Yine her iki grup arasında antiemetik gereksinim açısından da anlamlı farklılık yoktu. Grup Ide 7, grup IIde 6 olguya antiemetik verildi. Sonuç: Nondepolarizan kas gevşetici kullanılan olgularda rezidüel nöromüsküler blok olasılığını ortadan kaldırmak için, ekstübasyon öncesinde rutin olarak neostigmin+atropin kombinasyonunun kullanılması gerektiği ve bu kombinasyonun ek bir bulantı-kusma riski taşımadığı kanısındayız.
ABSTRACT
Objective: The investigation of the effect of combination of atropine and neostigmine on postoperative nause and vomiting in gynecologic surgery. Institution: GATA Anesthesiology and Reanimation and Obstetric Departments. Materials and Methods: We studied 40 women. ASA I or II group, undergoing elective gynecological surgery. The patients were allosated randomly to two groups and 0.4 mg/kg atracurium were given as a single dose to all patients. In group I, neuromuscular block was antagonized by 1.5 mg neostigmine+0.5 mg atropine. In second group, the patients were allowed to recover spontaneously. Indirect arterial pressure, heart rate and oxygen saturation were monitorized and recorded routinely in all patients. There was no significant difference about hemodynamic and oxygen saturation values. The patients were noted about nausea vomiting and antiemetic requirement in the recovery room, clinical day-care room and at postoperative secondary day. Results: There was no significant difference in frequency of nausea, vomiting and antiemetic requirement between the two groups. Antiemetic drug was given to 7 patients in group I and 6 in group II. Conclusion: In patients who were taken nondepolarizing muscle relaxant to remove the possibility of residual neuromuscular block, there must be used neostigmine+atropine routinely before extubation and this mixture has no additional nausea-vomiting risk.