E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
4002 Viewed1613 Downloaded

Clinical And Sociodemographic Risk Factors Effecting Level Of Postpartum Depressive Symptoms During Postpartum Period
Doğum Sonrası Dönemde Depresif Belirti Düzeyini Etkileyen Klinik ve Sosyodemografik Risk Etkenleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(5):252-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Çalışmanın amacı postpartum dönemde depresif belirtilere neden olabilecek ve düzeyini etkileyen risk etkenlerini ortaya çıkarmaktır. Gereç ve Yöntemler: Örneklemi oluşturan 97 kadın kadın doğum kliniğimizden toplanmıştır. Bu kadınlara doğumdan sonraki birinci ve altıncı haftada Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon ölçeği uygulanmıştır. Çalışma grubu ölçeğe göre depresif olan ve olmayan grup olarak ikiye bölünmüştür. İki grup arasında sosyodemografik ve doğumla ilgili özellikler karşılaştırılmış; ayrıca birinci ve altıncı haftadaki depresif belirti düzeyinin korelasyonuna bakılmıştır. Bulgular: Doksanyedi kadının 19u ölçeğe göre depresif bulunmuştur (%19,5). Çalışma durumu dışında iki grup arasında sosyodemografik ve doğumla ilgili özellikler açısından fark bulunmamıştır. Depresif semptom düzeyi çalışan kadınlarda anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur (p=0.02). Birinci ve altıncı haftadaki depresif belirti düzeyi arasında anlamlı derecede pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,825 p=0,01). Sonuç: Postpartum depresyon önemli bir sağlık sorunudur. Özellikle çalışan kadınlarda depresyon riski daha yüksektir. Doğumdan sonraki erken dönemde var olan depresif belirtiler daha sonraki haftalarda devam edebilir. Klinisyenler bu durumun önemi konusunda farkında olmalıdır.
ABSTRACT
Objective: The aim of the study is to find out the risk factors which may effect the development of depressive signs during postpartum period. Material and Methods: A sample of 97 women have been recruited from our obstetric clinic. These women, in the first and sixth weeks after delivery, were administered Edinburgh Pospartum Depression Scale (EPDS). Study group were divided into two groups according to scale : depressive and non-depressive group. Sociodemographic and obstetric features were compared between two groups, and correlation first and sixth week depressive levels were analysed. Results: Nineteen of 97 women (%19,5) were depressive according to EPDS. It was not found difference between two groups in terms of sociodemograhic and obstetric features except occupation. Depressive symptom level was statisticaly significantly higher in working women (p=0.02). It was found a significant correlation between the first and sixth weeks depressive symptom level (r=0,825 p=0,01). Conclusion: Postpartum depression is an important health problem. Especially working women have higher risk for development of depression. Depressive signs in early days in postpartum period may continue in later weeks. Clinicians should be aware of importance of this condition.