Editorials
Sayı Editöründen
Prof.Dr. Haldun GÜNER
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,
Ülkemizde 'Avrupa Birliği'ne entegrasyon çabaları, olanca hızıyla devam etmektedir. Bu anlamda, hekimlerimiz ve diğer sağlık personelimizin de entegrasyonuyla ilgili çalışmalar sürdürülmektedir. İster pratisyen, ister uzman olsun, meslektaşlarımızın ileride, Avrupa'da serbest dolaşımları ve iş bulabilmeleri için 'Board ve benzeri sınavlar'dan geçmeleri gerekecektir. Çeşitli uzmanlık dernekleri kendileriyle ilgili olan alanlarda, asistan ve uzman düzeyindeki 'Board'a hazırlık eğitimlerini bir süredir yapa gelmektedirler. Hatta Avrupa Üroloji Derneği'nin Eğitim işleri sorumluluğuna da, Hacettepe Tıp Fakültesi'nden Prof.Dr.Serdar Tekgül getirilmiştir. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Kardiyoloji, Nöroşirürji gibi diğer uzmanlık derneklerinde de bu eğitimlerin bir süredir verilerek, meslektaşlarımızın kendi alanlarındaki Board sınavlarına katılmaları sağlanmıştır.
Biz kadın doğumcular, birbirimizle tartışmayı, kısır çekişmeleri çok iyi bilmemize rağmen, maalesef eğitim gibi hayati konularda, diğer disiplinlerin oldukça gerisinde kaldık. Diğer disiplinleri yakalamak gayretiyle, TJOD, Ankara şubesi olarak 2003 yılında her ayın ilk cumartesileri, büyük bir özveri ve çabayla, asistan eğitimlerini başlatmıştık. Her toplantıda bir konu 20'şer dakikalık iki didaktik konuşma sonrası, asistan arkadaşlarımız tarafından sunulan ikişer olgu ve ikişer makaleyle, enine boyuna işlenip tartışılıyordu.
Toplantı sonunda meslektaşlarımız öğle yemeklerini alıp, konunun özet kitapçığını ileride yararlanmak için ücretsiz temin ediyorlardı.
Bilgisayar ortamında işlenen konular ise, daha sonra birer disket halinde meslektaşlarımıza hediye edilecekti. Şimdiye kadar yapılan toplantıların tüm masrafını, bilimsel fonlarından, hiçbir karşılık beklemeksizin sağlayan ''Serono'' firmasına, toplantıları hazırlayan, bilimsel içeriğini denetleyen, hafta sonu işlerinden zaman ayırıp, bilimsel oturumları yöneten hocalarımıza ve bilim aşkıyla toplantılara katılan asistanlarımıza içten teşekkürler.
Ancak sonra ne oldu, Şubat 2004'de, yönetime seçilen arkadaşlarımız, bilinmez bir nedenle 'Avrupa Board'una hazırlık ve eğitimlerin standardizasyonu, amacıyla başlatılmış olan, aylık bilimsel asistan toplantılarını, birden kaldırıverdiler.
Arkadaşlar, yönetimler ve yönetenler geçici, yapılan iş ve hizmetler ise kalıcıdır. Bir hastanede yönetimler değiştiğinde nasıl ki ameliyat, poliklinik hizmetleri ve doğumlar durmuyorsa, eğitimde durmamalı, hatta aksamamalıdır.
Yönetimlere gelmekten daha da önemlisi, aksatmadan hatta eskisinden daha iyi ve ileri görüşle modern uygulamalarla işleri gerçekleştirmektir. İktidarların görevi icraattır. Dolayısıyla da, bu icraatlarında başarılı olmaktır. Bayrağı alınca ana hedef, onu daha ileriye ve yukarıya çıkarmak olmalıdır. Rutinde işler nasılsa eskiden olduğu gibi gidiyor, ben iş yapmasam da olur demek mümkün değildir. Atlaslar hiç kanamaz derler. Hiç ameliyat yapmayan bir cerrahın, doğrusu hiç komplikasyonu da olmaz. Bununla birlikte, başarısından da bahsedilemez.
Yönetimdeki meslektaşlarımız, yine bizim içimizden arkadaşlarımız, eğitimleri alacak olanlar ise yine bizim asistanlarımız. Daha önce bu eğitimleri başarıyla gerçekleştirenler yine bizlerden, yine bizlerin içinden. Asistan eğitimlerinin kaldığı yerden ve yeniden başlatılması en büyük dileğimizdir.
Sevgili meslektaşlarım, uzun zamandır yayınlanmasını beklediğiniz, büyük emek ve özveri ile hazırladığımız, 1674 sayfa, 104 bölümden oluşan toplam 134 yazarlı ''Jinekolojik ve Obstetrikal Cerrahi'' adlı referans kitabımızı, Güneş Kitapevi tarafından, yayın aşamalarını tamamlayarak, hizmetinize sunmuş bulunmaktayız. Eseri, sizlerin de yoğun önerileri doğrultusunda 'ülkemizin cefakar kadınlarına armağan ettik. Bu tarz geniş çapta bir cerrahi kitap ülkemizde ilk kez yayınlanmaktadır.
Çalışmak ve üretmek bizim, okumak, faydalanmak ve takdir siz değerli meslektaşlarımızın.
Saygılarımla.
Prof.Dr.Haldun Güner
Editör