Editorials
Sayı Editöründen
Prof.Dr.Lügen CENGİZ
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Günümüzde moleküler biyolojik tekniklerin, Elisa'nın ve PCR'ın etkinliği ile mikroorganizmaların tüm özelliklerini ve yaptıkları hastalıkları tanınma aşamasına gelinmiştir. Böylece bakteriyel, mikotik ve viral jinekolojik ve gebelik enfeksiyonlarının tedavisi, komplikasyonlarının önlenmesi ve korunma prensiplerinin geliştirilmesi olanaklı hale gelmiştir.
Annenin tüm sistemleri üzerine etkili olan gebelik, özel bir fizyolojik durumdur. Gebelikle birlikte ortaya çıkan hormonal, metabolik ve immünolojik çeşitli değişiklikler enfeksiyon gelişimi üzerinde etkin olmaktadır. Fetal enfeksiyonlar da transplanter geçişle olagelmiş, sekonder hastalıklar olup, primer olay ya anne organizmasında ya da su kesesi yırtılması sonucu amniotik zarlarda ya da uterusun kendisinde lokalize olmuş olabilir.
Fetal tıpta amaç, anne sağlığı gözönünde bulundurularak, sağlıklı bebeklerin doğurtulmasıdır. İntrauterin enfeksiyonlar çeşitli konjenital malformasyonlara, sekellere ve bebekte kronik enfeksiyona yol açabilmektedir. Toxoplasma, Rubella, Cytomegalovirus, Herpes simplex şeklinde özetlenebilen klasik TORCH yanında Treponema pallidum, Parvovirus, Varicella-Zoster Virus ve İnsan Papilloma Virus ve HIV-1-2'yi kapsayan ''diğer intrauterin enfeksiyon etkenleri'' kadın ve bebek sağlığını olumsuz etkileyen mikroorganizmalardır. Fetal kan ve amniotik sıvıda etkenin veya antikorlarının gösterilmesi, diğer prenatal tanı yöntemlerinin uygulanması günümüzde de önemini ve güncelliğini korumaktadır. Kadınlarda vulvovajinitler, üriner sistem enfeksiyonları ve septik enfeksiyonlarla komplikasyonları da önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. İşte bu özel sayının amacı; 1. Vajinit, Servisit, Pelvik Enflamatuvar Hastalık, Tuboovariyan Apse, 2. Septik Abortus ve Septik Şok, 3. Gebelikte Enfeksiyonlar, 4. Gebelik ve İdrar Yolu Enfeksiyonları, 5. İntraamniotik Enfeksiyonlar, 6. Gebelikte Antibiyotik Kullanımı, 7. Postoperatif Jinekolojik Enfeksiyonlar konularında güncel bilgileri toplamaya, kendi dallarında deneyimli uzmanlarınca işlenmesini sağlamaya, antibiyotik uygulamalarını gözden geçirmeye yöneliktir. Konu yazarlarının birikimlerini ve deneyimlerini yansıtmaya özen gösterilmiştir. Konuların işlenişi, düzeni ve içeriği ile dili yazarlarının sorumluluğunda şekillenmiştir. Türkiye Klinikleri'nde yayınlanan 'Jinekoloji ve Obstetrikte Enfeksiyonlar'ın okurlarına ve meslektaşlarımıza yararlı olmasını diliyorum. 2000'li yılların ve yeni bir yüzyılın başında, tüm yazarları adına, saygılarımı sunuyorum.
Prof.Dr.Lügen CENGİZ
Sayı Editörü