E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2975 Viewed1233 Downloaded

Effectiveness Of Laparoscopic Uterine Nerve Ablation In Chronic Pelvic Pain
Kronik Pelvik Ağrılarda Laparoskopik Uterosakral Sinir Ablasyonun Etkinliği

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(1):54-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışma laparoskopik uterin sinir ablasyonunun (LUNA) dismenore ve kronik pelvik ağrıdaki etkinliğini araştırmak üzere yapılmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Eşrefpaşa Belediye Hastanesi ve SSK Tepecik Doğumevi, İzmir. Gereç ve Yöntemler: Hastalarda orta ya da şiddetli dismenore veya kronik pelvik ağrı şikayetleri mevcuttu. LUNA ile tedavi edilen toplam 20 hasta 6 ay süreyle izlendi. Bulgular: Altı ay sonunda hastaların %65'i ağrı şikayetlerinin kalmadığını söylerken %35 hasta operasyondan sonra da ağrı iyileşmesi için ilaç kullandığını belirtmiştir. Hemen tüm hastalarda disparöni yakınmaları geçmiştir. Sonuç: Sonuç olarak LUNA'nın pelvik ağrının ve dismenorenin tedavisi açısından yararlı ve etkili bir yöntem olduğu kanısına varılmıştır.
ABSTRACT
Objective: The present study was undertaken to evaluate the efficacy of laparoscopic uterine nerve ablation for the treatment of primary dysmenorrhea or chronic pelvic pain. Institution: Eşrefpaşa Municipality Hospital and SSK Tepecik Maternity Hospital, İzmir. Material and Methods: All patients had moderate to severe dysmenorrhea and chronic pelvic pain. A total of 20 patients who had been treated with laparoscopic uterine nerve ablation (LUNA) were surveyed. Results: For the first 6 months postoperatively 65% experienced sufficient reduction in their pain. Of these patients 35% had used drug for pain relief after LUNA. Almost all patients relieved of pain for dyspareunia. Conclusion: Our findings showed that LUNA is highly effective in the treatment of intractable dysmenorrhea and chronic pelvic pain.