E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1972 Viewed929 Downloaded

Effects of Letrozole Versus Tamoxifen on Serum Lipids, Coagulation Parameters and Bone Mineral Density in Asymptomatic Postmenopausal Women with Breast Cancer
Asemptomatik Postmenopozal Meme Kanserli Hastalarda Letrozol ile Tamoksifenin Serum Lipit, Koagulasyon Parametreleri ve Kemik Mineral Yoğunluğu Üzerine Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(6):357-61

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: Letrozole and tamoxifen are frequently used in treatment of postmenopausal women with breast cancer. The goal of this study was to evaluate the effects of letrozole and tamoxifen on serum lipids, coagulation parameters and bone mineral density (BMD) in asymptomatic postmenopausal patients in our department. Material and Methods: Included in this study were twenty-nine postmenopausal breast cancer women taking 20 mg daily of tamoxifen (14 patients) (group 1) and 2.5 mg daily of letrozole (15 patients) (group 2). Lipid parameters and coagulation measures such as activated partial thromboplastin time (APTT), prothrombin time (PT) and international normalized ratio (INR) were examined. T and Z scores of BMD of femur neck and lumbar spine were examined between two groups. Results: Demographic, clinical variables and hormonal situation did not differ between the groups. APTT levels in letrozole group were significantly longer than the tamoxifen group (24.90 ± 5.48 and19.64 ± 1.07, p= .03). But for the other parameters comprising PT and INR and lipid profiles, there was no significant difference between two groups. Although lumbar vertebral and femoral BMD of group 1 was higher than group 2, there was no statistically significant difference. Conclusion: The results of this study suggest that APTT shows an increased level in postmenopausal breast cancer patients receiving letrozole for hormonal therapy when we compared to tamoxifen taking patients. In addition, by comparing letrozole versus tamoxifen trials on the lipid profile and BMD of the postmenopausal breast cancer patients, there was no difference for the lipid parameters in this report.
ÖZET
Amaç: Postmenopozal meme kanserli kadınların tedavisinde letrozol ve tamoksifen sıklıkla kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, bölümümüzdeki asemptomatik postmenopozal hastalarda letrozol ve tamoksifenin serum lipid, koagülasyon değerlerine ve kemik mineral yoğunluğu (KMY)na etkisini hesaplamaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya günlük 20 mg tamoksifen alan (14 hasta) (grup 1) ve günlük 2.5 mg letrozol alan (15 hasta) (grup 2) 25 postmenopozal meme kanserli hasta dâhil edildi. Lipid parametreleri ve aktif pars,yel tromboplastin zamanı (APTT), protrombin zamanı (PT) ve uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) içeren koagulasyon ölçümleri çalışıldı. Femur boynu ve lumbar vertebranın KMYnin T ve Z skoruna her iki grupta bakıldı.  Bulgular: Demografik, klinik değişkenler ve hormonal durum açısından gruplar arasında fark yoktur. Letrozol grubunda APTT seviyeleri tamoksifen grubuna göre anlamlı olarak uzundu (24.90 ± 5.48 ve 19.64 ± 1.07, p= .03). Fakat PT ve INRyi içeren diğer parametreler ve lipid profilleri açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Lumbar vertebra ve femoral KMY grup 1de grup 2ye göre yüksek olmasına karşın anlamlı fark yoktu. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları hormonal terapi için letrozol kullanan postmenopozal meme kanserli hastalarda tamoksifene göre artmış APTT seviyelerinin olabileceğini öne sürdü. Fakat PT ve INR gibi diğer koagülasyon parametrelerinde her iki grup için herhangi bir fark saptanmadı. Ayrıca bu çalışmada, postmenopozal meme kanserli hastaların lipit profili ve KMYleri letrozol ve tomaksifen grupları arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark yoktur.