E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2617 Viewed780 Downloaded

Empty Follicle Syndrome
Boş Foli̇kül Sendromu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(5):295-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Boş folikül sendromu, ovulasyon indüksiyonuna normal cevap alınmasına karşın in vitro fertilizasyon için oosit elde edilememesi olarak tanımlanır. Etiyolojisi henüz tama olarak açıklanamamıştır. Bu derlemede boş folikül sendromunu tanımlamaya, doğru teşhis ve yaklaşım için altta yatan olası mekanizmaları belirtmeye çalıştık. Literatürdeki çalışmaların büyük bir çoğunluğu, boş folikül sendromundan basit önlemlerle kısmen kaçınılabileceğini desteklemektedir. Fakat halen vakaların küçük bir kısmında, boş folikül sendromunun basit tedbirlerle önlenemediği bildirilmektedir. Olası etiyolojilerin aydınlığa kavuşması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
ABSTRACT
Empty follicle syndrome is defined as the failure to retrieve oocytes for in-vitro fertilization(IVF) from a patient deemed to have responded normally to controlled ovarian hyperstimulation. The etiology is not completely clarified yet. We aimed to describe empty follicle syndrome and to identify possible underlying mechanisms for accurate diagnosis and management .Most of the studies in the literature support that empty follicle syndrome (EFS) may be in part avoided by taking simple preventive measures. However in minority of cases EFS can not be prevented. Further research is necessary to enlighten the possible etiologies .