E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2174 Viewed688 Downloaded

The Relationship Between Prognostic Factors And Dna Content In Endometrial Adenocarcinoma
Endometrium Adenokanserinde Prognozu Belirleyen Faktörlerle DNA İçeriğinin İlişkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(2):108-12

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Endometrium adenokanserinde prognozu belirlemede kullanılan diğer faktörler ile DNA parametreleri arasındaki ilişkiyi belirlemek. Çalışmanın yapıldığı yer: Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi, Pakize Tarzi Laboratuarı, İstanbul. Materyel ve Metod: Son 5 yıl içerisinde endometrium adenokanseri nedeniyle opere edilen ve histopatolojisi hastanemizde değerlendirilen 28 olgunun, DNA analizi için yeterli hücre sayısı içeren 13'ünün parafin bloklarında flowsitometrik DNA analizi yapıldı. DNA ploidisi, S fazı ve DNA indeksi ile yaş, evre, histolojik grade myometrial invazyon derecesi arasındaki ilişki incelendi. Bulgular: Olguların ortalama yaşı 54.2 ± 12.1, en genci 27 ve en yaşlısı 72 idi. Anöploidi oranı %53.8'di ve evre arttıkça anöploidi oranı % olarak artmaktaydı. S fazı değeri ise anöploid olgularda yaklaşık 4 kat artarken (p< 0.05), myometrial invazyon oranı ile de arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p< 0.05). Ayrıca histolojik grade ile arasında da pozitif bir korelasyon saptandı. DNA indeksinin de yaş, myometrial invazyon derecesi ve histolojik grade ile orantılı olarak arttığı bulundu. Sonuç: Endometrium adenokanserinde, DNA parametrelerinin myometrial invazyon derecesi ve histolojik grade gibi kuvvetli prognostik faktörlerle korele olduğu görüldü.
ABSTRACT
Objective: To determine the relationship between DNA parameters and the other prognostic factors in endometrial adenocarcinoma. Institution: Zeynep Kamil Maternity Hospital, Pakize Tarzi Laboratory, İstanbul. Material and Method: Twenty-eight patients have undergone operation for endometrial adenocarcinoma in the last 5 years. In 13 of these, who had enough cell population for DNA analysis, cellular DNA content analyzed by flowcytometry using paraffin embedded archival material. DNA ploidy, S phase and DNA index were compared with age, stage, histological grade and depth of myometrial invasion. Findings: Mean age was 54.2 ± 12.1, the younger 27 and the oldest 72. the rate of aneuploidy was 53.8% and this rate was raised in advanced stages. The percentage of cells in S phase was 4 times greater in aneuploid cases (p< 0.05), and there was statistically significant relationship with myometrial invasion (p< 0.05). Also, positive correlation with histological grade was detected. DNA index was raised proportionally with age, myometrial invasion and histological grade. Results: DNA parameters revealed good correlation with prognostic factors such as histological grade and depth of myometrial invasion.