E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2999 Viewed922 Downloaded

The Pathophysiology Which Defined By Retrograde Menstruationin Endometriosis
Endometriyoziste Retrograd Menstrüasyonla Belirlenen Patofizyoloji

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(6):483-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Endometriyozis infertilite, disparoni ve kronik pelvik ağrı gibi kadın yaşamını sıkıntıya sokan neticeler oluşturması yönüyle önemli bir hastalıktır. Oluşum sürecindeki patofizyolojik mekanizmaların tam olarak anlaşılamamış olmasından dolayı tedavi yaklaşımları da yeterli sonuç vermemektedir. 1927de Sampson tarafından ortaya atılan "Retrograd Menstrüasyon" teorisi hala hastalığın oluşumunu açıklayan en geçerli teoridir. Fakat regurjite olan endometriyal hücrelerden nasıl olgun endometriyotik lezyonların teşekkül ettiği henüz tam olarak açıklanamamıştır. Bu yazıda biz son yıllarda üzerinde bir çok araştırma yapılmış olan retrograd menstrüasyon ile belirlenen endometriyozis oluşumu sürecinde etkili olan genetik, immunolojik ve hormonal mekanizmaları literatür araştırması ile gözden geçirdik.
ABSTRACT
Endometriosis is a important health problem because of its disturbing consequences such as infertility, dispareunia and chronic pelvic pain. Because its pathophysiologic mechanisms are not properly understood, treatment modalities are not generally effective. Sampson suggested the retrograd men-struation theory in 1927. This theory has been the most reli-able scenario for explaining the endometriotic formation. But how the regurgitated endometrial cells turn into mature endo-metriotic lesions is still unclear. In this review we tried to explain the underlying mecha-nisms of the endometriotic progression which defined by retrograde menstruation.