E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2668 Viewed778 Downloaded

Pregnancy in Women with Epilepsy and Monitoring: Review
Epileptik Kadın Hastalarda Gebelik ve İzlem

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(5):318-25

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Epilepsi prevalansı yaklaşık %0.5-1dir ve bu sayının yarıdan biraz azını kadınlar oluşturur. Epilepsi gebelikte sık görülen nörolojik bozukluklardandır. Gebe kalmayı planlayan epilepsili kadınlarda genelde gebelik sırasında önemli bir sorun olmaz ve normal bebeklere sahip olurlar. Epilepsili kadınlarda bazı gebelik komplikasyonları daha fazladır. Anemi, hiperemezis gravidarum, vajinal kanama, preeklampsi, eklampsi, D ve K vitamin yetmezlikleri, azalmış folata bağlı megaloblastik anemi, prematür doğum ve postpartum kanama gibi gebelik komplikasyonları daha fazladır. Epilepsi üzerine gebeliğin etkilerine gelince; kadınların çoğunluğunda gebelik sırasında nöbet sıklığında bir değişiklik olmaz ancak yaklaşık %25inde nöbetler artar. Nöbet sıklığındaki artış daha çok ilk trimesterin sonu veya ikinci trimesterin başında olur. Gebelik sırasında nöbet sıklığının artması multifaktöriyeldir. İlaç uyumsuzluğu, ilacın absorpsiyon ve metabolizmasındaki değişikliklere bağlı olarak gelişen azalmış serum antiepileptik ilaç (AEİ) düzeyleri, uyku deprivasyonu ve stres nedenler arasında sayılabilir. Gebelik süresince AEİye maruz kalmak konjenital anomali riskini arttırmaktadır. Gebelerin yaklaşık %0.3 ila 0.6sı AEİ kullanmaktadır. Bu riskler gebelik öncesi danışmanlık ile azaltılabilir. Gebelik sırasında önemli olan durumlar; terapötik ilaç monitörizasyonu, obstetrik komplikasyonlar ve intrapartum ve postpartum dönemdeki nöbetlerin ortaya çıkışıdır. Epileptik bir gebe hasta özel bir dikkat gerektirir ve izleminde nöroloji uzmanı ile kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yakın iş birliği içinde olması gerekmektedir. Bu makalenin amacı, gebe epileptik hastaların sık sordukları sorulara yanıt vermektir.
ABSTRACT
The prevalence of epilepsy is about 0 5-1.0%, and slightly less than half of those affected are women. Epilepsy is more frequent neurologocical disorder during pregnancy. Women with epilepsy that plan to become pregnant can in general look forward to uneventful pregnancies and to giving birth to normal children. Women with epilepsy do have an increased risk of certain obstetrical complications. There is an increased risk of vaginal bleeding, anemia, hyperemesis gravidarum, vitamine D and K deficiency, megaloblastic anemia, pre-eclampsia, eclampsia,premature labor, and postpartum bleeding. The effect of pregnancy on seizure frequency is variable and unpredictable between patients. Approximately 25% of patients have an increase in their seizures. Pregnancy is associated with several physiologic and psychologic changes that can alter seizure frequency, including changes in sex hormone concentrations, changes in antiepileptic drug metabolism, sleep deprivation, and new stresses. The risk for congenital malformations is higher in women on antiepileptic drug regimens.These risks can be reduced with appropriate prepregnancy counseling. During pregnancy, important considerations include; therapeutic drug monitoring, surveillance for obstetric complications and vigilance for seizures during the intrapartum and postpartum period. The care of pregnant women with epilepsy requires attention and close cooperation between neurologist and gynecologist is recommended. In this article we answer the questions commonly asked by epileptic patients regarding pregnancy.