5563 Viewed1580 Downloaded
Comparison Of Nifedipine And Ritodrine For The Treatment Of Preterm Labor
Erken Doğum Tehdidinde Nifedipin ve Ritodrin Tedavilerinin Karşılaştırılması
Hüseyin İVİT*, Atilla KÖKSAL**, H.Töre YAVUZŞEN*, Külal ÇUKUROVA*, Adnan KEKLİK*, Aşkın YILDIZ*, Yasemin ZEYBEK***
* Op., Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği**, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği***, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İZMİR
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(1):26-30
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Kalsiyum kanal blokeri olan nifedipinin, erken eylemin önlenmesindeki etkinliğini araştırmak, etkinliği kanıtlanmış bir tokolitik ajan olan ritodrin ile ilaç etkinliğini ve maternal yan etkilerini karşılaştırmak.Çalışmanın Yapıldığı Yer: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 3. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği.Materyal ve Metod: Kliniğe başvuran ve erken doğum tehdidi tanısı olan 64 gebe çalışmaya alındı. Gebelerin tamamı 22-36 gebelik haftaları arasında idi. Erken doğum tehdidi tanısı, obstetrik inceleme ve kardiotakogram sonuçlarına göre kondu. Gebeler başvuru sırasına göre randomize iki gruba ayrıldı. Buna göre 31 gebeye nifedipin ile 33 gebeye ritodrin ile tokoliz uygulandı. Tedavinin çarpıntı, bulantı, kusma, göğüs ağrısı, yüz kızarması, pulmoner ödem, baş ağrısı gibi maternal yan etkileri her iki ilaç için araştırıldı. Maternal başvuru verileri, tedaviye verilen cevap ve maternal yan etkiler her iki ilaç için değerlendirildi.Bulgular: Nifedipin grubundaki 31 hastanın 28inde (%90.3) doğum en az 48 saat geçiktirildi ve 26 tanesinde (%83.9) en az bir hafta süre kazanıldı. Ritodrin grubundaki 33 hastanın 31 inde (%93.9) doğum en az 48 saat geciktirildi, 24 tanesinde ise (%72.7) en az bir hafta süre kazanıldı. Kazanılan süreler açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanamadı. Maternal yan etkiler açısından karşılaştırıldığında nifedipin grubunda 28 hastada (%90.3), ritodrin grubunda 23 hastada (%69.7) herhangi bir yan etki saptanmadı. Nifedipine cevap vermeyerek, ritodrin başlanan ve maternal taşikardi nedeniyle tedavi kesilen bir hasta dışında hiçbir hastada, yan etkiler nedeniyle tedavinin kesilmesi gerekmedi.Sonuç: Erken doğum tehdidi tanısı alan 64 gebe, randomize olarak iki gruba ayrılarak, birinci gruba nifedipin, ikinci gruba ise ritodrin ile tokoliz uygulandı. Her iki grup arasında tedavinin etkinliği açısından anlamlı fark bulunamadı. Maternal yan etkiler yönünden değerlendirildiğinde nifedipinin daha az yan etkiye neden olduğu saptandı. Sonuç olarak, nifedipin tokoliz amacıyla güvenle kullanılabilecek etkili bir ilaçtır. Uygulama kolaylığı ve iyi hasta uyumu nedeniyle ritodrine üstündür.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the effectiveness of the nifedipine,which is a calcium channel blocker, on preventing preterm labor action and compare with the effectiveness and the maternal side effects of the ritodrine as a verified tocolitic agent.Institution: Izmir Ataturk Education and Research Hospital 3. Gynecology and Obstetrics Clinic Patients and Methods: 64 pregnant women, who had preterm labor threat and applied to our clinic, had taken in to the trial. All of the pregnancies are in 22-36. gestational weeks. Preterm labor threat is diagnosed with obstetric examinations and cardiotocogram tests. The women were separated into two randomized groups by their reference order. According to this, the nifedipine was applied to 31 of them and the ritodrine was given to 33 of them. Maternal side effects like palpitation, nausea, vomiting, chest pain, flushing, pulmonary edema, headache were investigated for each drug. Maternal reference data, response to treatment, and maternal side effects were evaluated for every two drugs. Result: For 28 of 31 (%90.3) patients, at the nifedipine group, births were delayed at least 48 hours and for 26 of them (%83.9), at least one week was gained. At the ritodrine group, for 31 of 33 (%93.9) patient, births were delayed at least 48 hour and for 24 of them (%72.7) at least one week was gained. There was no statistically significant difference between groups about time gaining. On comparing about maternal side effects, at the nifedipine group, there was no side effect for 28 of patients (%90.3) and at the ritodrine group, for 23 patient (%69.7) there was no side effect. Conclusion: 64 pregnant women, had a preterm labor threat were separated into two groups randomly. First group treated by the nifedipine and second group treated by the ritodrine for tocolysis. There was no significant difference between groups about the effectiveness of treatment. About maternal side effects, the nifedipine determined as having less side effects. As a conclusion; the nifedipine is a drug that can be used safely for tocolysis. And, by its easiness of application and well patient adaptation, the nifedipine is superior to the ritodrine.