E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2172 Viewed807 Downloaded

THE CONSIDERATION OF PREMATURE RUPTURE OF MEMBRANES AT CERVICAL AND NEWBORN CULTURES
Erken Membran Rüptüründe Servikal Kültür ve Yenidoğan Kültürlerinin Değerlendirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(2):85-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Erken membran rüptürü (EMR) ile yenidoğan enfeksiyonları ilişkisini araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Ankara Hastanesi Kadın Doğum Kliniği. Materyel ve Metod: EMR ile yenidoğan enfeksiyonları ilişkisini araştırmak amacıyla 39 EMR'lü anneden doğan bebek ve kontrol grubu olarak 31 intakt membranlı anneden doğan bebek çalışmaya alındı. Tüm gebelerden servikal kültür, bebeklerden ise boğaz, dışkı ve kan kültürleri alındı, aralarındaki ilişki incelendi. Bulgular: Anne servikal kültürleri ile bebek boğaz, dışkı ve kan kültürleri arasında ve EMR süresi ile bebekten alınan kültürleri arasında ve EMR süresi ile bebekten alınan kültürler arasında ilişki saptanmadı. Sonuç: EMR'lü yenidoğanlarda enfeksiyonun erken tanısında en önemli parametrelerin bebeğin boğaz, dışkı ve kan kültürleri olduğu, membranların açık kaldığı sürenin önemli olmadığı gözlenmiştir.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the relationship between premature rupture of membranes and infections of newborns. Institution: Ankara State Hospital Department of Obstetrics and Gynecology. Material and Methods: 39 patients with PROM were taken into study group and 31 patients with intact membranes were taken into control group. Cervical cultures were taken from all patients and throat, fecal and blood cultures were taken from all newborns. Results of cultures were compased. Findings: No relationship was fouad between the cervical cultures of mothers and the fecal, blood and throat cultures of newborns. There was also no relationship between the duration of ruptured membranes and the results of cultures. Results: The most important parameters in the early diagnosis of newborn infections are fecal, throat and blood cultures of the newborn.