E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 17 Mar 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2473 Viewed1872 Downloaded

Evaluation of Sylvian Fissure by Prenatal Ultrasonograph
Silvian Fissürün Prenatal Ultrasonografik Değerlendirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(1):30-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Gebe populasyonda Silvian fissür taban uzunluğu ve Silvian fissür açısının objektif olarak değerlendirilmesi ve gebelik haftası ile değişen normogramlarınının çıkartılmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Kasım 2011-Ekim 2012 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına rutin antenatal takip için başvuran 15-31 gebelik haftaları arasında 332 gebe değerlendirildi. Silvian fissür taban uzunluğu ve Silvian fissür açısı ölçüldü ve gebelik haftası ile değişen normogramları çıkartıldı. Bulgular: On beş gebelik haftası ve üzerindeki fetüslerin tamamında Silvian fissür gözlendi. Silvian fissür tabanı uzunluğunun gebelik haftası ile arttığı ve aralarında pozitif korelasyon olduğu saptandı (r=0,894 ve p<0,001). Gebelik haftası ilerledikçe temporal lobun Silvian fissür tabanı üzerine katlanması ile Silvian fissür açısının azaldığı ve gebelik haftası ile aralarında negatif korelasyon olduğu saptandı (r=-0,973 ve p<0,001). Otuz bir gebelik haftası üzerindeki gebelerde Silvian fissür açısının kapalı olduğu tespit edildi. Silvian fissür tabanı uzunluğu ve Silvian fissür açısının gebelik haftalarına göre değişen normagramları belirlendi. Sonuç: Ultrasonografi ile fetüsün kafa anatomisi incelenirken kolaylıkla saptanabilen Silvian fissür de dikkate alınmalıdır. Sunduğumuz normogramlar Silvian fissürün objektif olarak değerlendirilmesine olanak sağlayacaktır.
ABSTRACT
Objective: Evaluation of Sylvian fissure lenghth and Sylvian fisure angle in pregnant population and present normograms correlated to the gestational age. Material and Methods: 332 pregnant women, 15-31 weeks of gestation, refering to Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology for routine antenatal follow-up between November 2011-October 2012 were examined. Sylvian fissure lenghth and sylvian fisure angle were measured and normograms correlated to the gestational age are presented. Results: Sylvian fissures were observed in all fetuses with and over 15 weeks of gestation. Sylvian fissure length was found to increase with gestational age and a positive correlation between them was found (r=0.894, p<0.001). With progressing gestational age Sylvian fissure angle was decreasing because of folding of temporal lobe over Sylvian fissure and a negative correlation was found between gestational age and Sylvian fissure angle (r=-0,973, p<0.001). Sylvian fissure angles in all fetuses over 31 weeks of gestation were observed closed. Sylvian fissure length and Sylvian fissure angle normograms correlated to the the gestational age were determined. Conclusion: While examining the anatomy of the head of the fetus with ultrasound Sylvian fissure which can be easily seen should also be examined. Normograms that we presented will allow an objective evaluation of Sylvian fissure.