E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2456 Viewed745 Downloaded

Pelvic And Paraaortic Lymphadenectomy As A Staging And Therapeutic Procedure:mortality And Morbidity
Evrelendi̇ri̇ci̇ Ve Tedavi̇ Edi̇ci̇ Bi̇r Prosedür Olarak Pelvi̇k Ve Paraaorti̇k Lenfadenektomi̇: Morbi̇di̇te Ve Mortali̇te

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(1):36-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Pelvik ve paraaortik lenfadenektomiye bağlı gelişen komplikasyonların değerlendirilmesi Çalışma Dizaynı: Jinekolojik kanserler sebebiyle pelvik- paraaortik lenfadenektomi ile çeşitli tipte histerektomiler yapılan 41 hasta, lenfadenektomi prosedürüne bağlı intraoperatif, erken postoperatif ve geç postoperatif komplikasyonlar açısından retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: İki hastada (%4.8) vasküler yaralanma oluştu: 1 (%2.4) internal iliak arter ve 1 (%2.4) vena kava inferior. İki hastada (%4.8) tromboembolik komplikasyonlar gelişti. Pelvik lenfosel, bir (%2.4) hastada saptandı. Obturator sinir yaralanması, bir (%2.4) hastada oluştu. Kesi yeri enfeksiyonu, uzamış ileus ve uzamış ateş gibi minör komplikasyonlar, dokuz hastada (%21.9) gözlendi. Sonuç: Uygun bir cerrahi teknik ve geniş tecrübe ile lenfadenektomi prosedürü, tüm jinekolojik kanserlerde düşük komplikasyon oranlarıyla yapılabilir.
ABSTRACT
Objective: To assess the complications occurred due to pelvic and paraaortic lymphadenectomy Study Design: A retrospective review of 41 patients with gynecologic malignancies who underwent pelvic and paraaortic lymphadenectomy along with various types of hysterectomy was performed for intraoperative, early postoperative and late postoperative complications. Results: Vascular injuries occurred in two patients (4.8%): one internal iliac artery (2.4%) and one vena cava inferior (2.4%). Two patients experienced tromboembolic complications (4.8%). One pelvic lymphocele (2.4%) was diagnosed postoperatively. Obturator nerve injury occurred in one case (2.4%). In nine patients (21.9%), minor complications such as wound infection, prolonged ileus and prolonged fever were observed. Conclusion: We conclude that lymphadenectomy procedure can be performed with low morbidity in all gynecologic malignancies by means of proper surgical technique and wide experience.