E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2169 Viewed732 Downloaded

Examination The Effect Of COX-2 Selective Inhibitor, Valdecoxib On Isolated Human Myometrium
Oksitosin ile Kasılan İzole İnsan Miyometriyumunda COX-2 Selektif İnhibitör Valdecoxibin Etkisinin İncelenmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(6):286-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Spesifik COX-2 inhibitörü valdecoxibin, izole insan miyometriyumunda oksitosin ile oluşturulan kasılmalara tokolitik etkisinin incelenmesi. Gereç ve Yöntemler: On dört miyad gebeden sezaryen sırasında alt segment tranvers kesinin üst insizyon hattından 1x0.2x0.2 cm boyutlarında tam kat miyometriyum alındı. İzole organ banyosundaki kaslar 2 g.istirahat geriminde bir saat bekletildikten sonra 0.5 nmol/L oksitosin ile indüklendi. 20 dk.lık düzenli kasılmalar elde edildi ve bu kasılmalar kayıt edilerek kontrol değerler oluşturuldu. Grup 1'de (n=6) ortama 0.3 mM valdecoxib, Grup 2'de (G2, n=8) ise 1 mM valdecoxib eklenerek 20 dk.lık kasılma kaydedildi. Kontrol grubunda ve deney grubunda elde edilen kasılmaların peak amplitüd (PA)(gr), eğri altında kalan alan (AUC) ve frekansları (f) (adet/dak) deney değerleri ile arasında olan yüzde farklar hesaplandı. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde grup içi karşılaştırmalarda Wilcoxon Rank testi ile gruplar arası karşılaştırmalarda ve yüzde farkların karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi kullanıldı. p<0.05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Her iki grupta da kontrol grubu değerleri (PA, AUC,f) ve ilaç uygulandıktan sonraki değerler arasında kasılmaların inhibisyonu lehine istatiksel olarak anlamlı fark tespit edildi. (p<0.05 Wilcoxon Rank Test) Grup 2 de 1mM valdecoxib ile yapılan inhibisyon Grup 1'de 0.3 mM'a göre istatistiksel olarak daha etkili bulundu (p<0.05 Mann Whitney U Test). Sonuç: COX-2 selektif inhibitör olan valdecoxib çalışılan her iki dozda da tokolitik etki gösterdi; ancak 1mM konsantrasyonda daha etkin bulundu.
ABSTRACT
Objective: To examine the tocolytic effects of valdecoxib on oxytocin-induced contracting isolated pregnant human myometrium in isolated organ bath. Material and Methods: Full thickness, 1x 0.2 x 0.2 cm. myometrium obtained during low segment transverse cesarian section from the upper margin of the incision from 14 patients. Oxytocin (0.5 nmol/L ) induced contractions for twenty minutes randomly divided into two groups after 2 gr strech at isolated organ bath. At G1 (n=6) 0.3 mM valdecoxib, at G2 (n=8) 1 mM valdecoxib, added into the bath and tocolytic effects followed for 20 minutes. Area under curve (AUC), frequency (number/ min)and peak amplitude (g) were obtained. Wilcoxon Rank test is used for comparisons in the group and Mann Whitney-U test used for inter-group and percent differences. p<0.05 considered as statistically significant. Result: Valdecoxib inhibited the peak amplitude, area under curve, and frequencies of the spontaneous contractions significantly (p<0.005) at both doses. However 1mM dose was more effective than 0.3 mM (p<0.05 ). Conclusion: Valdecoxib,a selective COX-2 inhibitor, suppressed oxytocin inducted contractions especially at a higher concentration.