E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1959 Viewed887 Downloaded

Factors Affecting Exclusive Breastfeeding in the First Six Weeks Postpartum in Bolu, Turkey
Bolu İlinde Postpartum İlk Altı Haftada Sadece Anne Sütüyle Beslemeyi Etkileyen Faktörler

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(3):142-9

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: Despite strong emphasizes and intensive supports of many national and international organizations early-start of breastfeeding and its continuation for a recommended time-period are still important problems worldwide. This prospective study aimed to determine characteristics of mothers and their infants in relation to the breastfeeding status in Bolu, Turkey. Material and Methods: Study sample included 160 mothers, who gave birth in a one-year period and were in their first week postpartum with a living infant. Data were collected by home-visits in the 1st and 6th weeks postpartum with face-to-face interviews via a questionnaire including 30 questions about mothers' sociodemographics, type of delivery, infants' characteristics, and type and status of infant feeding. Data were analyzed by percentage, Chi square, Fishers exact test and correlation. Results: Methods of delivery and gestational age of infants affected the form of feeding in the 1st week (p< 0.05). Mothers educational levels, length of marriage, place of residence, family type, parity, pregnancy interval and Apgar scores did not affect breastfeeding initiation time and feeding type (p> 0.05). Most important reasons why mothers were not breastfeeding at the 1st and 6th weeks were having breast problems and the thought that they did not have enough milk. Conclusion: The findings indicated that it is inevitably necessary to support mothers in the pre- and postpartum periods to start early breastfeeding and to continue exclusively breastfeeding. Support strategies need also to be re-evaluated.
ÖZET
Amaç: Ulusal ve uluslararası birçok kuruluşun önerilerine ve yoğun desteğine rağmen emzirmenin erken dönemde başlaması ve önerilen süreçte devam ettirilmesi halen dünya çapında önemli bir problemdir. Bu prospektif araştırma Bolu'daki annelerin ve bebeklerinin emzirme durumlarını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Örnekleme bir yıl içinde doğum yapmış, bebeği yaşayan ve postpartum birinci haftasında olan 160 anne alınmıştır. Veriler doğumdan sonra 1. ve 6. haftalarda gerçekleştirilen ev ziyaretlerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle ve annelerin sosyodemografik özellikleri, doğum şekli, bebeklerin özellikleri, beslenme şekli ve durumuna yönelik 30 sorudan oluşan anket formu ile toplanmıştır. Veriler yüzdelik, ki-kare, Fisher kesin ki-kare ve korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Doğum şekli ve gebelik yaşı birinci haftadaki besleme şeklini etkilemiştir (p< 0.05). Annelerin eğitim düzeyi, evlilik süresi, yaşadıkları yer, aile tipi, parite, gebelikler arası süre ve Apgar skoru emzirmeye başlama zamanını ve besleme şeklini etkilememiştir (p> 0.05). Annelerin 1. ve 6. haftalarda bebeklerini sadece anne sütüyle besleyememelerinin en önemli nedenleri meme problemleri ve sütlerinin yetersiz olduğu düşüncesidir. Sonuç: Bulgular annelerin bebeklerini emzirmeye erken başlaması ve sadece anne sütü ile beslemeye devam etmesi için doğum öncesi ve sonrası dönemde desteklenmelerinin oldukça önemli olduğuna işaret etmektedir. Destek stratejilerinin de tekrar değerlendirilmesi gerekmektedir.