2410 Viewed850 Downloaded
Management Of Adnexal Masses From Fetal Period To Adolescent Period
Fetal Dönemden Adolesan Döneme Adneksiyel Kitlelerde Yaklaşım
Sinan ÖZALP*, Ömer. T. YALÇIN**
*, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Jinekolojik Onkoloji BD**, Doç., Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Jinekolojik Onkoloji BD, ESKİŞEHİR
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2002;12(6):493-7
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Adneksiyel kitleler etyopatogenezine göre neoplastik, konjenital, enfeksiyöz, fonksiyonel ve endometrioma olmak üzere beş ana gruba ayrılmaktadır. Ayırıcı tanıda hasta öyküsü, abdominal ve pelvik muayene, bazı radyolojik görüntüleme yöntemleri, tümör belirteçleri ve Doppler sonografi kullanılmaktadır. Buna karşın kadınların yaşamlarının değişik dönemlerinde overin hormonal aktivitesi ya da koital aktivite gibi etyopatogenezde rol oynayan faktörlerin bulunup bulunmamasına bağlı olarak kitlelerin insidansı ve tipi yanında hastaların klinik semptom ve bulgularında da önemli farklılıklar gözlenmektedir.Kadınlarda erişkin dönemde saptanan pelvik kitleler hakkında jinekoloji kliniklerinde önemli bilgi ve deneyim birikimi bulunmaktadır. Buna karşın, gerek insidansın düşük olması, gerekse hastaların önemli bir kısmının genel ya da pediatrik cerrahi kliniklerine başvurması nedeniyle erişkin dönem öncesinde saptanan adneksiyel kitleler hakkında belirgin bir deneyim eksikliği olması yanında, standart bir yönetim protokolü bulunmamaktadır. Bu derlemede erişkin dönem öncesi adneksiyel kitleler, perinatal, çocukluk ve adelosan olmak üzere üç dönemde ele alınarak kendi klinik deneyimlerimiz sunularak ve literatür verileri gözden geçirilerek tartışılması amaçlanmıştır.
ABSTRACT
Adnexal masses of women are generally included into five groups according to the etiopathogenesis including neoplastic, congenital, infectious, functional and endometriomas. Patients medical history, abdominal and pelvic examinations, several radiodiagnostic methods, tumor markers and Doppler sonography have been used for the differential diagnosis. However, the incidence and type of masses, clinical symptoms and findings of the patients have wide range of variability in different periods of womens lives, due to the presence or absence of factors, which can play role in the etiopathogenesis, such as ovarian hormonal activity or coital activity.Gynecology clinics generally have great knowledge and experience about adnexal masses obtained during the adult period. However, there are significantly less knowledge and experience about and no standard management protocol for adnexal masses obtained before adult period of life, not only due to the low incidence, but also due to the application of most of the patients to the pediatrics or general surgery clinics. This review aims to discuss the pelvic masses obtained before adult period in three sections including perinatal, childhood and adolescent periods, by reviewing the data from the literature and by presenting the experience of our clinic.