3852 Viewed3058 Downloaded
Agenesis Of The Corpus Callosum And Prenatal Diagnosis
Fetal İzole Korpus Kallozum Agenezisi ve Prenatal Tanısı
Filiz ÇİL*, A. Utku ÖZ*, Ayşe POLAT**, Saffet DİLEK*
*, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD**, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD, MERSİN
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(3):171-4
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Korpus kallozum agenezisi (KKA) saptanan olgulara yaklaşım ve intrauterin tanı koymadaki güçlüklerin bir olgu nedeni ile literatür eşliğinde tartışılması. 30 yaşındaki olgu kliniğimize infertilite yakınması ile başvurdu. Tedavi sonrası gebelik sağlanmasıyla birlikte prenatal tarama sırasında fetusta izole korpus kallozum agenezisi (KKA) tanısı konularak gebelik termine edildi ve sonrasında histopatolojik olarak da tanı doğrulandı. KKA, prevalansı ve klinik önemi tam olarak bilinmeyen ve nadir görülen bir fetal anomalidir. Etyolojisi heterojendir ve genetik bozukluklarla olan sık birlikteliği nedeniyle bu olgularda rutin karyotipleme yapılması önerilmektedir. KKA, gerek birlikte görülen ek anomalilerin sıklığı gerekse deneyimli bir obstetrisyenin bile tanısında karşılaşacağı zorluklar nedeni ile önemlidir.
ABSTRACT
To discuss the approach to the patients with agenesis of the corpus callosum (ACC), and also to discuss difficulties in intrauterin diagnosis in light of current literature due to a case.A patient who was 30 years old woman presented to our clinic with a complaint of infertility. After the treatment for infertility, she was diagnosed as having fetal isolated ACC during prenatal screening, and the pregnancy was terminated. The diagnosis of ACC was confirmed in the histopathological examination.Agenesis of the Corpus Callosum (ACC) is an uncommonly seen fetal anomaly that the prevalence, and clinical importance is unknown. Etiology of ACC is heterogenous. Routine karyotype analysis is suggested in these cases because of the association with genetic abnormalities. ACC is important for not only the relationship to increased frequency of fetal abnormalities, but also difficulties in the diagnosis.