E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 26 Oct 2016
Year 2016 - Volume 26 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
4816 Viewed1512 Downloaded

Use of Ductus Venosus Blood Flow in the Assessment of Fetal Cardiac Function: Review
Fetal Kalp Fonksiyonunun Değerlendirilmesinde Duktus Venosus Kan Akımının Kullanımı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2016;26(3):141-5
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-41142
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Plesantadan umbilikal ven (UV) yolu ile gelen yüksek oksijen saturasyonlu kanın %30'u desatüre olmadan direkt olarak duktus venosus (DV) yolu ile sol atriyuma iletilmekte ve koroner dolaşım ve vücudun üst yarısının beslenmesinde kullanılmaktadır. DV kan akımı bu nedenle hayati öneme sahiptir. DV akım paterni tipik olarak kardiyak siklus boyunca antegrad olmakta ve kardiyak siklusun etkisi ile oluşan farklı dalga boyları pulsed wave (PW) Doppler ile kantitatif olarak ölçülebilmektedir. DV'den elde edilen akım traseleri direkt olarak atriyum ile UV arasındaki basınç farkına ve tüm kardiyak siklus boyunca kalpte oluşan volüm değişikliğine bağlı oluşmaktadır. DV akımında majör kardiyak olayları tanımlayan dört farklı dalga trasesi tanımlanmıştır. Bunlardan S dalgası ventrikül sistolü, v inişi sistol sonu ventrikül relaksasyonu, D dalgası ventrikül diyastolunün erken ve hızlı doluşu, a dalgası atriyal kontraksiyon ile ilişkilendirilmektedir. Son yıllarda fetüsün kardiyak fonksiyonlarının DV kan akımı ile değerlendirmesinde bu ilişkilendirme temel alınmaktadır. Literatürde DV kan akımının kardiyak fonksiyonlarla, fetüsün iyilik haliyle ve hastalıklarıyla ilişkisini araştıran çalışmalar oldukca az sayıdadır. DV dalga velositeleri ve velosite oranları ile ventrikül fonksiyonlarını ölçmenin yanında son zamanlarda ventrikülün diyastolik fonksiyonlarının ölçümünde DV akımından elde edilen diyastolik zaman aralıklarından da yararlanılmaktadır. Bu aralıklar üç tanedir. Bunlar; tüm diyastolik dolum faz zamanı (TDz), erken diyastolik dolum faz zamanı (EDz) ve geç diyastolik dolum faz zamanı (GDz) olarak adlandırılmaktadır. Bu derlemenin amacı, son yıllarda literatürde üzerinde çok durulan ve hızla gelişen DV kan akımının ölçümü yardımıyla fetüsün kardiyak fonksiyonlarının değerlendirilmesini literatür yardımı ile tartışmak ve bu alanda mevcut olan özgün çalışma açığına dikkat çekmek içindir.
ABSTRACT
30% of highly oxygen saturated blood that comes from placenta through umblical vein, is directly shunted through ductus venosus (DV) into the left atrium and is used for coronary circulation and alimentation of the upper part of the body. Therefore DV blood flow has a vital importance. The flow pattern of DV is typically antegrade throughout the cardiac cycle and different wave lengths occured by the effect of cardiac cycle can be measured quantitatively by pulsed wave (PW) Doppler. Waveforms obtained from DV are formed directly by the pressure differences between atrium and UV & the volume changes occuring throughout the entire cardiac cycle in the heart. In DV flow, 4 different waveforms defining the major cardiac events are described. The 'S'- wave, 'v' descent, 'D' and 'a' waves are associated with ventricule systole, end-systolic ventricular relaxation, early and rapid ventricular filling of ventricular diastole and atrial contraction, respectively. In recent years, the assessment of the cardiac functions by DV blood flow is based on this association. Studies investigating relationship between DV blood flow and cardiac functions, fetal surveillance and diseases are quite limited number in the literature. Besides measuring ventricular functions by DV wave velocities and velocity ratios, diastolic time intervals obtained from DV flow is used to measure ventricular diastolic functions, recently. There are 3 intervals; entire diastolic filling phase time (TDz), early diastolic filling phase time (EDz) and late diastolic filling phase time (GDz). The purpose of this review is to discuss the fetal cardiac function assesment by measuring DV blood flow that is most focused on the literature and rapidly developing in recent years, with the help of current literature, and to call attention to paucity of original studies in this field.