E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 30 Jan 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1671 Viewed855 Downloaded

First Trimester Pregnancy Complicated with Bilateral Ovarian Abscess: Case Report
Bilateral Ovaryen Apse ile Komplike Olmuş Birinci Trimester Gebelik

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(1):36-8

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Tuboovarian abscess accounts for as many as 2,2% of admissions to urban hospitals, while postoperative abscesses occur following 0,7-4,0% of major gynecological operations. A 27 year old pregnant patient (gravida 1 para 0; G1P0) presented to our emergency department with a mild bilateral lower abdominal pain and nausea of 2 days duration. Therefore, increased white blood cell count and C-reactive protein, ongoing febrile periods with no response to antibiotherapy made an operation unevitable. Laparotomy was performed under general anaesthesia with median incision. Her histopathology report showed compatibility with abscess formation and the culture of the abscess revealed E. coli. Since a delay in diagnosis might cause loss of fetal heart beats, stillbirth, neonatal morbidite and mortality; professionals should suspect a pelvic abscess as a casual of lower quadrant abdominal pain in pregnancy.
ÖZET
Postoperatif apseler majör jinekolojik ameliyatların %0,7-4,0\\\' ünü oluştururken, tuboovaryen apse kentsel hastanelere başvuruların %2,2' sini oluşturur. 27 yaşında bir gebe (gravida 1 para 0; G1P0) iki taraflı alt kadran karın ağrısı ve 2 gündür kusma şikayeti ile acil bölümümüze başvurdu. Beyaz küre sayımı ve C-reaktif protein artışı, antibiyoterapiye cevap vermeyen devam eden febril dönemler operasyonu kaçınılmaz kıldı. Laparotomi genel anestezi altında orta hat insizyonu ile yapıldı. Patoloji apse ile uyum gösterirken apse kültüründe de E.coli üredi. Tanıda bir gecikme fetal kalp atışlarının kaybı, ölü doğum, yenidoğan morbidite ve mortalitesine neden olabileceğinden; uzmanlar alt kadran karın ağrısı olan her gebede pelvik apseyi de dışlamalıdırlar.