E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2979 Viewed1176 Downloaded

Frequency Of Anemia Among Multiparous Pregnant Women
Multipar Gebe Kadınlarda Anemi Sıklığı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(1):12-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışma multipar, grand multipar ve great-grand multipar gebelerde anemi insidansını karşılaştırmak amacı ile yapıldı. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Şanlıurfa. Yöntemler: Çalışmaya 789 multipar, 154 grand multipar ve 70 great-grand multipar gebe katıldı. Tam kan sayımları otomatik hücre sayım cihazında Coulter metodu kullanılarak yapıldı. Anemi için hemoglobin sınır değeri 11g/dL olarak alındı. Bulgular: Olguların genelinde anemi görülme sıklığı %28.8 olarak bulundu. Multipar, grand multipar ve great-grand multipar gebelerde bu sıklık sırasıyla; %20.6, %25.3 ve %39.7 olarak saptandı. Sonuçlar: Multipar gebeler arasında anemi, en sık olarak, obstetrik komplikasyonlar yönünden de yüksek risk grubunu oluşturan great-grand multipar alt grubunda görülmektedir. Doğum öncesi ve sonrası yapılacak etkin bir izlem, multipar gebe kadınlarda gelişebilecek olası obstetrik komplikasyonları azaltacaktır.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to compare the anemia incidence among great-grand multiparous, grand multiparous, and multiparous pregnant women. Institution: Harran University, Medical Faculty, Obstetrics and Gynecology Department. Methods: This study is performed on 789 multiparas, 154 grand multiparas and 70 great-grand multiparas. Complete Blood Count (CBC) was measured by automated cell counter with Coulter method. Accepted hemoglobin reference range for anemia was lower than 11g/dL. Results: Overall anemia incidence was 28.8%. The frequency of anemia in multiparas, grand multiparas and great-grand multiparas were; 20.6%, 25.3% and 39.7% respectively. Conclusions: Anemia rates between multiparous pregnant women occurred more frequently in great-grand multiparous subgroup which it was also associated with high complication rates. Effective antenatal and postnatal care will prevent the possible obstetrics complications.