2911 Viewed972 Downloaded
Pregnancy Induced Glucose Intolerance
Gebeliğe Bağlı Gelişen Glukoz İntoleransı
M. Tamer MUNGANa, Ümran BÜYÜKAĞNICIa
aZekai Tahir Burak Kadın Hastanesi, ANKARA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(3):158-62
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Gebeliğe bağlı gelişen glukoz intoleransı insidansı toplumun sosyoekonomik durumu, beslenme alışkanlığı gibi birçok değişken parametreye bağlı olarak %1-12 arasında bildirilmiştir. Bu metabolik değişikliğin ortaya çıkması yalnız obstetrik açıdan önemli olmayıp, aynı zamanda annenin diabetik potansiyelinin ortaya çıkarılmasında da yardımcıdır. Üçüncü trimesterin erken döneminde rutin tetkikler içinde glukoz intoleransının araştırılması yoluyla fetusun ideal şartlarda korunması ve perinatal morbiditenin en aza indirgenmesi mümkün olmaktadır. Bu çalışmada National Diabetes Data Group (NDDG) kriterleri kullanarak Amerikan Diabet Birliğinin gestasyonel diabet araştırma testleri uygulandı. Toplumumuz için gebeliğe bağlı glukoz intoleransı oranı %1 olarak bulundu. Ayrıca gebeliğe bağlı glukoz intoleransı ile risk faktörleri sayılan ailesel diabet anamnezi, makrozomik çocuk doğurma hikayesi, yaş, multiparite ile anlamlı ilişkinin olmadığı saptandı.
ABSTRACT
Gestational diabetes mellitus is a heterogenous disorder with varying incidence in various parts of the world (1-12%). This metabolic change increases the obstetric and perinatal risks. Also it is known the women with gestational diabetes are under risk of developing diabetes mellitus in their future life. The period of early stage in last trimestr is an appropriate time for screening the pregnant women because a careful antepartum fetal surveillance is needed in a case of pregnancy induced glucose intolerance. In this study, National diabetes Data Group (NDDG) diagnostic criteria is used, and the screening test proposed by American Diabetes Association. We observed the rate of pregnancy induced glucose intolerance about 1% and there was not a relationship between risk factors and glucose intolerance.