3117 Viewed2109 Downloaded
Intrahepatic Cholestasis Of Pregnancy
Gebelik Kolestazı
Seyfettin ULUDAĞa, Ghulten DENİSLAMb, Hande AKBAŞb, Rıza MADAZLIa, Hakan ŞENTÜRKc
aKadın Hastalıkları ve Doğum AD, Perinatoloji BD, bKadın Hastalıkları ve Doğum AD, cİç Hastalıkları AD, Gastroenteroloji BD, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, İSTANBUL
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(5):287-90
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Gebelik kolestazı olgularında bir takım fetal risklerin arttığına dikkat çekmek ve bu tip olgularla karşılaşıldığında nasıl bir takip yöntemi izleneceğine açıklık getirmektir. Kliniğimize başvurup gebelik kolestazı tanısı almış olan 2 olgunun klinik ve biyokimyasal bulguları değerlendirilmiş ve gebelik sonuçları gözden geçirilmiştir. Perinatal morbidite ve mortaliteyi etkileyebilecek faktörlerin eşlik edip etmediği araştırılmıştır. Birinci olguda klinik bulguların ve biyokimyasal parametrelerin tedavi ile normale döndüğü ve gebelik sonucunun negatif yönde etkilenmediği gözlenmiştir. İkinci olguda ise tedaviyle her ne kadar klinik ve laboratuar bulgular normale dönse bile mekonyumlu amniotik sıvı varlığı gibi perinatal morbiditeyi etkileyebilecek sonuçların geliştiği tespit edilmiştir. Gebelikte görülen intrahepatik kolestaz artmış fetal risklerle beraber görülebileceğinden fetal iyilik halini belirleyen testlerin düzenli ve normal gebeliklere oranla daha sık aralıklarla uygulanması gerekmektedir.
ABSTRACT
Our aim was to take attention to the increased fetal risks observed in intrahepatic cholestasis of pregnancy and to discuss the management of these cases. Clinical symptoms and biochemical values of two cases of intrahepatic cholestasis of pregnancy are presented and pregnancy outcomes are reevaluated. Associated factors increasing perinatal morbidity and mortality are investigated. Clinical and biochemical abnormalities returned to normal and the pregnancy outcome was good in the first patient with proper treatment. In the second case, although the symptoms and the laboratory values regressed with treatment, meconium stained amniotic volume was observed. Fetal risks are increased in intrahepatic cholestasis of pregnancy and in such cases tests showing the fetal well-being should be done more regularly and frequently than normal pregnancies.