E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 14 Jul 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
3225 Viewed2967 Downloaded

A Rare Cause of Bleeding Disorder in Pregnancy: Late Diagnosed Factor VII Deficiency: Case Report
Gebelikte Nadir Görülen Bir Kanama Bozukluğu: Geç Tanı Alan Faktör VII Eksikliği

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(3):221-3
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-41658
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Faktör VII (F VII) eksikliği, otozomal resesif kalıtım gösteren ve nadir görülen bir koagülasyon bozukluğudur. Literatürde, F VII eksikliği geniş bir klinik yelpaze göstermektedir ve ileri yaşlarda tanı alabilmektedir. Hastalar F VII düzeylerine bağlı olarak farklı kanama problemleri ile başvurabilmekte veya cerrahi sonrası kanama ile karşımıza çıkabilmektedir. Ancak literatürde F VII düzeyleri ile kanama komplikasyonları arasındaki ilişki net olmamasına rağmen, majör cerrahi öncesi riskli hastalarda rekombinan F VII derivesi verilmesi önerilmektedir. Çalışmamızda, herhangi bir kanama komplikasyonunun tariflenmediği geçirilmiş sezaryen hikâyesi olan ve sezaryen öncesi tetkiklerinde yüksek 'Internationel Normalize Ratio (INR) değeri saptanıp F VII eksikliği tanısı alan 27 yaşında bir olguyu sunmayı amaçladık.
ABSTRACT
Factor VII (F VII) deficiency is a rare coagulation disorder inherited autosomal recessively. According to our literature search, it shows a wide clinical spectrum and can be diagnosed in advanced ages. Depending on the F VII levels, patients can admit with different kind of bleeding disorders or face to bleeding in postoperative period. Although the association between F VII levels and severity bleeding problems is not clear cut, recombinant F VII product infusion was advised before major surgery. In this paper, we aimed to present a late diagnosed F VII deficiency during preoperative investigation for elevated International Normalize Ratio (INR) levels in a 27 years old woman with an uncomplicated cesarean section history.