E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2734 Viewed1032 Downloaded

Preinvasive And Invasive Cervical Cancer During Pregnancy
Gebelikte Preinvaziv ve İnvaziv Serviks Kanseri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(2):116-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2024 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Antepartum kontroller servikal sitolojik taramayı kolaylaştırdığından, gebelik, serviks kanserinin preinvaziv veya erken evrede saptanabileceği kritik bir dönemdir. Bu dönemde servikal ektropiondan dolayı servikal kolposkopi de daha etkin olmaktadır. Preinvaziv lezyonların yönetiminde kolposkopik gözlem ve gerekirse biyopsilerle doğuma kadar izlenmekte ve invazyon şüphesi olmadıkça da eksizyonel yöntemler uygulanmamaktadır. İnvaziv lezyonların gebelikte tedavisi ne erken ya da geç dönem komplikasyon riskini artırmakta, ne de prognozu olumsuz yönde etkilemektedir. Erken evre kanserde cerrahi tedavi tercih edilirken, ileri evrelerde tek seçenek radyoterapidir. Gebeliğin yirminci. haftasından önce cerrahi tedavi gebelik gözardı edilerek uygulanabilmekte, ancak radyasyon tedavisi önce eksternal verilmeli, fetus aborte olduktan sonra ise internal brakiterapiye başlanmalıdır. Yirminci haftanın üzerindeki gebeliklerde fetus viabl oluncaya kadar her iki tedavi seçeneğide güvenle ertelenebilmektedir. Fetal viabilite sağlandığı zaman, fetus sezeryan seksio ile doğurtulduktan sonra kanserin evresine göre seçilecek cerrahi yada radyasyon tedavisi uygulanmaktadır.
ABSTRACT
As, antepartum controls facilitate cervical cytological screening, pregnancy is a critical period for obtaining cervical cancers at preinvasive or early invasive stages. Moreover, cervical colposcopy is more effective due to cervical ectropion in this period. Management of preinvasive lesions includes observation by periodic colposcopic evaluation or colposcopy directed biopsy, when it is necessary, without performing excisional methods unless there is suspicion of invasion. Treatment of invasive lesion during pregnancy neither increases the risk of early or late complications, nor effects the prognosis negatively. While surgical treatment is preferred in early stage lesions, radiation therapy is the only alternative in advanced stages. Before 20th week of pregnancy surgical treatment can be performed without considering the pregnancy, however, radiation therapy should be given first externally and after abortion of the fetus brachytherapy can be started. After 20th week of pregnancy, both treatment options can be postponed safely until the fetus reach the viability. Whenever the fetus is viable, either surgical or radiation therapy, selected according to the stage of cancer, can be performed after deliver of the fetus by cesarean section.