E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2981 Viewed4792 Downloaded

Herpes Simplex Virus Infections In Pregnancy
Gebelik ve Herpes Simpleks Virüs Enfeksiyonları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(1):72-80

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Seksüel olarak geçiş gösteren hastalıkların insidansında izlenen artışa paralel olarak genital herpes enfeksiyonları da artmaktadır. Özellikle reproduktif yaştaki kadınlar yüksek enfeksiyon riskine sahiptir. Gebelik sırasında oluşan enfeksiyon neonatal enfeksiyon ile sonuçlanabileceğinden dolayı önemli klinik etkilere sahiptir. Genital herpes sıklıkla benign bir durum olmakla birlikte, rekürren özelliği nedeni ile önemlidir. Son zamanlarda genital herpes lezyonlarından artan oranda herpes simpleks virus (HSV) tip 1 izole edilmektedir. Son yıllarda, gebelik dönemi de dahil olmak üzere, süpresif antiviral tedavi veya immunomodülatör kullanımı ile rekürenslerin önlenmesine doğru bir yönelim söz konusudur. Bu makalede HSV epidemiyolojisi, HSV tanı yöntemleri, viral dökülmeyi de içeren klinik özellikler, gebelik sırasında antiviral tedavi ve uygun doğum yöntemi ele alınmıştır.
ABSTRACT
The incidence of genital herpes infections has been increasing, parallel to that of sexually transmitted diseases. Reproductive aged women face the greatest risk, and infection during pregnancy brings about challenging problems that may subsequently leads to neonatal infection. Genital herpes, usually a benign infection, has nevertheless an important psychological impact by its recurrent character. The incidence of herpes simplex virus (HSV) 1 in genital lesions has also increased. There is a strong trend towards the prevention of recurrences using suppressive antiviral treatment or modulating the immune system. This paper reviews epidemiology, details of HSV diagnosis, clinical features including the impact of viral shedding, antiviral treatment during pregnancy and mode of delivery.