2548 Viewed1170 Downloaded
Hyperprolactinemia: Radiological Evaluation
Hiperprolaktinemi'de Radyolojik Değerlendirme
C.Zuhal ERDEM*, L.Oktay ERDEM*, Erdal KAYA**, Sadi GÜNDOĞDU***
*, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD**, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD***, Doç., Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, ZONGULDAK
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(1):70-4
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Hiperprolaktinemi genellikle oligomenore, amenore, infertilite ve galaktoreye yol açan ve sık görülen bir endokrin patolojidir. Günümüzde hipofiz bezi incelemesinde sella spot grafisi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve magnetik rezonans görüntüleme (MRG) kullanılan radyolojik yöntemlerdir. Bu yazıda adı geçen radyolojik yöntemlerin tanıdaki rolü ve özellikle MRGdeki son gelişmeler tanımlanmaktadır. Aynı zamanda ilgili literatür de tartışılmaktadır.
ABSTRACT
Hyperprolactinemia which causes oligomenorrhea, amonerrhea, infertility, and galactorrhea is a frequent endocrine disorder. In the investigation of the pituitary gland, imaging techniques such as sella spot graphy, computed tomography, and magnetic resonance imaging (MRI) are now used. In this paper, we described the role of these imaging modalities in the diagnosis and recent improvements in MRI. And also, we discussed related literature.