4530 Viewed1621 Downloaded
A Comparative Study Of Cyproterone Acetate And Spironolactone In The Treatment Of Hirsutism
Hirsutism Tedavisinde Siproteron Asetat ve Spironolakton Etkisinin Karşılaştırılması
Hakan KAYA*, Baha ORAL*, Aliye BAŞARAN SARI**, M. Okan ÖZKAYA***
*, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD**, Arş.Gör., Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD***, Arş.Gör., Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, ISPARTA
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(2):122-6
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç:Siproteron asetat (CPA) ve spironolaktonun (SP) kıl büyümesi üzerine olan etkileri 138 hirsutizimli kadından oluşan randomize prospektif bir çalışmada karşılaştırıldı. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum Anabilim Dalı Materyal ve Metod: Diane (siproteron asetat 2 mg+ethinil estradiol 0.05 mg) ile 78 kadın, 6 ay süreyle ve 60 kadın 100 mg/gün dozunda SP ile 6 ay süreyle tedavi edildiler. Bulgular: CPA ile toplam kıl çapı, yüz bölgesinde %38.6 ve alt karın bölgesinde %23.9 azaldı (p<0.0001, p<0.001). SP ile yüz bölgesinde %29.8 ve alt karın bölgesinde %16.4 azaldı(p<0.001, p<0.001). CPA ve SP meduller çapı toplam kıl çapından daha fazla azalttı. İki ilaç arasında toplam ve medullar kıl çapı üzerine olan etkileri yönünden anlamlı bir fark mevcuttu (p<0.05, p<0.001). Tedavi etkinliğini subjektif değerlendirdiğimizde tedavi öncesi ve sonrasında üç kıl parametresi(kıl büyümesinin azalması, yeni kıl oluşumu, yumuşak kıla dönüşüm) kullanıldı ve CPA ve SP tedavi gruplarının her ikisinde de kıl parametrelerinde anlamlı ilerlemeler gözlendi(sırasıyla %72 ve %50 ). CPA tedavisi alan 4 vakada ve SP alan 2 vakada yan etkiler nedeniyle tedavi kesilmesi görüldü. CPA tedavi grubunda 4 kadın ve SP tedavi grubunda 1 kadın hirsutism üzerine istenilen etki olmadığından tedaviyi tamamlamadılar. Sonuç: Bizim çalışmamız hirsutism tedavisinde hem CPA nın hem de SP nin her ikisinin de hirsutism tedavisinde etkili olduklarını doğrulamasına karşın, CPA kıl parametreleri ve kıl çapları üzerine daha iyi klinik etkilere sahiptir.
ABSTRACT
Objective: The effects of cyproterone acetate (CPA) and spironolactone(SP) on hair growth were compared in a randomized prospective study consisting 138 women with hirsutism. Institution: Department of Obstetrics and Gynecology, University of Süleyman Demirel. Material and Method: Seventy eight women have completed 6 months therapy with Diane® (cyproterone acetate 2 mg+ethinyl estradiol 0,05 mg) and 60 women have completed 6 months therapy with SP in a dose of 100 mg/day. Findings: Total hair diameter fell by 38.6% with CPA for the face and by 23.9% for the lower abdominal region(p<0.0001, p<0.001). It was reduced 29.8% with SP for the face and 16.4% for the lower abdominal region(p<0.001, p<0.001). CPA and SP reduced medullary diameter much less than total hair diameter. There was a significant difference between the two drugs with respect to their effects on total and medullary hair diameter(p<0.05, p<0.001). When we consider the subjective assessment of treatment success, three hair parameters (reduced hair growth, formation of new hair and a change to softer hair) were used before and after treatment and significant improvements in the hair parameters were observed both in the CPA and SP treatment groups(72% and 50%, respectively). Cessation of treatment in 4 subjects taking CPA and 2 subjects taking SP was seen because of side effects. Four women in the CPA treatment group and one woman in the SP treatment group discontinued treatment because lack of any desired effectiveness on hirsutism. Results: Our study confirms that both CPA and SP are effective agents in the treatment of hirsutism but CPA has better clinical effects on the hair parameters and hair diameters.