E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2498 Viewed790 Downloaded

Hormonal Changes In The Cases Of Inducing Of Labor With PGE-2 Gel
Prostaglandin E-2 Servikal Jel ile Travayı İndükte Edilen Olgularda Hormonal Değişiklikler

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(2):92-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Doğumun başlamasında prostaglandinlerin hormonlarla ilişkisini incelemek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: SSK Tepecik Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Hastanesi, İzmir. Materyel ve Metod: Postterm Bishop skoru 4'ten düşük 40 gebe çalışma kapsamına alınarak 28'ine intraservikal PGE-2 jel (Cervipros-Organon), 12'sine i.v. oksitosin infüzyonu ile doğum indüksiyonu yapıldı. Her iki grupta uygulama öncesi ve 6 saat sonrası kan örnekleri alınarak FSH, LH, TSH, Prolaktin, kortizol, DHEA-S, F-Testosteron, Estirol ve Progesteron oranları karşılaştırıldı. Bulgular: PGE-2 servikal jel uygulanan grupta DHEA-S değerleri uygulamadan 6 saat sonra anlamlı bir artış gösterdi. TSH değerleri her iki grupta da anlamlı olarak azaldı. Diğer hormonların seviyelerinde değişiklik saptanmadı. Sonuç: Doğumun başlamasında Prostaglandin ile DHEA-S arasında ilişki olduğu, diğer hormonlarda prostaglandin uygulamasına bağlı bir değişiklik olmadığı izlendi.
ABSTRACT
Objective: To investigate the relationship of hormones and PGE-2 gel during initiation of labor. Institution: SSK Tepecik Maternity Hospital, İzmir. Material and Methods: 40 postterm pregnant women with Bishop scores less than 4 are studied, giving PGE-2 intracervical gel (Cervipros-Organon) to 28, and i.v. oxytocine to 12 of them. Before and 6 hours after treatment FSH, LH, Prolactine TSH, Cortisol, DHEA-S, F-Testosteron, Estriol, and Progesteron levels are measured. Results: DHEA-S levels were significantly higher after 6 hours in patients receiving PGE-2 gel intracervically TSH levels significantly dropped in both groups. There was not any significant difference for other hormones. Conclusion: There is interrelation between Prostaglandin and DHEA-S during the initiation of labor, and no other hormonal changes are found after intracervical PGE-2 application.