E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
3088 Viewed1287 Downloaded

How Common Is Pap Smear Test Known and Performed
'Pap Smear' Ne Kadar Biliniyor, Ne Kadar Uygulanıyor?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(1):22-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Toplumun Pap smear konusundaki bilgi düzeyini, yaptırma oranlarını ve bunları etkileyen faktörleri ortaya koymak, ileride bu konuda yapılacak çalışmalara ve planlanacak programlara veri oluşturmak. Gereç ve Yöntemler: Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesine 15 Ocak-15 Eylül 2007 tarihleri arasında herhangi bir sağlık probleminden dolayı muayene için başvuran evli ya da geçmişte cinsel aktivitesi olan kadınlardan, gönüllü olarak çalışmaya katılmak isteyenlere 22 soruluk bir anket uygulandı. Anket soruları Sosyo-demografik verileri, Pap smear bilgi ve yaptırma düzeylerini ve bunları etkileyen faktörleri değerlendirmek üzere hazırlandı. Veriler ki-kare testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 33.34 ± 8.80 yıl olan 834 kişi katıldı. Bunların %92.8'i daha önce en az 1 kez jinekolojik muayene olduğunu belirtmiştir. Araştırmaya katılan kadınların %29.9'u daha önce Pap smeari duyduğunu, %16.2'si ise kendisine Pap smear yapıldığını belirtmiştir. Pap smear duyanların %55.6'sı doktorlardan duyduğunu ve yaptıranların %64.4'ü bir üniversite hastanesinde yapıldığını bildirmiştir. Yaptıranların %88.9'u sadece bir kez, %11.1'i iki kez yapıldığını belirtirken 3 kez yaptıran hiç olmamıştır. Pap smear %59.3 jinekolojik şikayet sonucu, %40.7 oranında tarama amacıyla yapılmıştır. Pap smear %91.1 oranında hekim önerisiyle yapılırken olguların, %8.9'unda ise kendileri istedikleri için gerçekleştirilmiştir. Kadınların sadece %13.3'ü Pap smeari Karsta yaptırdığını ifade etmiştir. Araştırmaya katılan kadınların sosyal güvencesinin olması, üniversite hastanesinde jinekolojik muayene olması smear duyma ve yaptırma oranları üzerinde olumlu yönde etkili bulunmuştur. Sonuç: Toplumun Pap smear konusundaki bilgi düzeyi ve yaptırma oranları çok düşük olarak saptanmıştır. Detaylı ve geniş uygulamalar hayata geçirilinceye kadar, hekimlerin kişisel olarak hastalara bu testi önermesi ve bilgi vermesi, bu konudaki bilinç seviyesini yükseltecek ve toplumsal duyarlılık artacaktır.
ABSTRACT
Objective: This survey's determine the levels of public awareness and usage, and affecting factors, of Pap smear. Additionally, it might be a good data base for future researches on the related topic. Material and Methods: A questionnaire with twenty-two queries was applied voluntarily to married or sexually active patients in past that admitted to the Hospital of Kafkas University for routine health check between January 15 and September 15, 2007. It was performed to reflect and evaluate socio-demographic data, levels of Pap smear knowledge and their usage, and the co-factors involving in the procedure. Data were analyzed using chi-square test. Results: A number of 834 patients with a mean age of 33.34±8.80 years joined to the study, 92.8% of whom had been previously inspected at least once for gynaecologically. Of the patients, 29.9% heard on Pap smear test previously and 16.2% had it done. 55.6% said to be told on it by physicians. Of the patients who had Pap smear test, 64.4% said to have it at a university hospital. While 88.9% and 11.1% had it done once and twice, respectively, no one had it three times. Hence, 59.3% had it done due to a gynaecological complaint, and only 40.7% through routine screening. While 91.1% of them were done via physician's advice, only 8.9% were performed due to patient's wish. Only 13.3% had it done in Kars. Having health insurance, and presence of routine inspection at a university hospital have positive effects on hearing and performing Pap smear test. Conclusion: The levels of public awareness and performing Pap smear test were found to be very low. Until further detail and broad studies are performed nationwide, suggesting this test to patients and giving knowledge by physicians at personal surely will increase the levels of public awareness and will make public sensitivity.