E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2006 - Volume 16 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
3091 Viewed940 Downloaded

Hysteroscopic Removal Of Intrauterine Devices During Early Pregnancy: Report Of 3 Cases And Review Of The Literature
Erken Gebelikte Rahim İçi Araçların Histeroskopik Olarak Çıkarılması: 3 Olgunun Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2006;16(6):251-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2025 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
İntrauterin rahim içi araç (RİA) varlığında gebelik meydana gelen ve RİA'nın çıkarılmadığı olgularda spontan abortus ve erken doğum sıklığı artmaktadır. RİA'nın gebeliğin ilk trimesterinde çıkarılması bu riski azalttığından, RİA'nın intrauterin gebelik saptandığı anda çıkarılması günümüzde en yaygın kabul gören görüştür. Ancak özellikle RİA ipinin servikste görülemediği ve gebeliğin devamının istendiği durumlarda izlenecek tedavi tartışmalıdır ve obstetrisyeni güç durumda bırakmaktadır. Burada RİA kullanırken gebe kalan, RİA ipi izlenemeyen ve RİA'nın histeroskopik olarak çıkarıldığı 3 olgu sunulmuştur. Üç olguda da gebelik intrauterin ve tekizdi. Cerrahi girişimler dış kılıf çapı 5 mm olan rijit diagnostik histeroskop yardımı ile 11. ila 13. haftalar arasında genel anestezi altında yapıldı. Serviks tenakulum ile tutuldu ancak dilate edilmedi. Her 3 olguda da medyum olarak vücut sıcaklığında %0.9 NaCl kullanıldı ve intrauterin basınç 80 mmHg'nin altında tutuldu. İşlem süresi olguların hiçbirisinde 10 dk'yı geçmedi ve bu sırada herhangi bir komplikasyon yaşanmadı. Her 3 olguda da RİA ipi görülerek histeroskopik grasper ile yakalandı ve uterus dışına çekildi. İşlem öncesinde hastalara profilaktik amaçlı tek doz sefalosporin türevi antibiyotik verildi. Olguların 2'si sorunsuz bir gebeliği takiben 38 ve 39. haftada spontan vaginal doğum ile sonuçlandı. Üçüncü hastanın gebeliği şu anda 28. gebelik haftasına sorunsuz olarak ulaştı. Uterin kavitede RİA varlığına rağmen gebe kalan ve servikste RİA ipinin izlenemediği olgularda sıvı medyum kullanılarak yapılan histeroskopi, RİA'nın çıkarılmasında kullanılabilir.
ABSTRACT
The rate of spontaneous abortion and preterm delivery increases in pregnancies complicated by an intrauterine device in place. As the removal of intrauterine device (IUD) during the first trimester decreases this risk, it is recommended to remove the IUD as soon as an intrauterine pregnancy diagnosed. However, the management of cases, in which the IUD string is not visible at the cervix and termination of pregnancy is not desired, is controversial and poses a difficult challenge to the obstetrician. Here, the hysteroscopic removal of IUDs in 3 patients, where an intrauterine pregnancy was complicated with an IUD in place and the cervical string was not visible, is presented. In all of the 3 patients, a singleton intrauterine pregnancy was present. Surgical procedures were performed under general anesthesia between 11 and 13 weeks of gestation with a rigid 5 mm diagnostic hysteroscope. A tenakulum was used but cervical dilatation was not necessary. In all patients, 0.9% NaCl at body temperature was used as the distending medium and the intrauterine pressure was kept under 80 mmHg. The surgical procedure took no more than 10 minutes and none of the cases suffered from any complication. In all cases, the IUD string was grasped under direct visualization and extracted outside the uterus. A single dose of cephalosporine derivate provided antibiotic prophylaxis in all patients. After an uncomplicated pregnancy, 2 of the patients delivered a healthy baby at 38 and 39 weeks of gestation via vaginal route. The 3rd patient, now 28 weeks pregnant, has not reported any complication yet. Hysteroscopy using liquid medium is a safe procedure for removing an IUD in cases where an IUD in place complicates pregnancy and the string is not visible at the cervix.