E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2006 - Volume 16 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2132 Viewed759 Downloaded

The Impact Of First Trimester Maternal Anemia On Preterm Delivery Risk And Infant Birth Weight
İkiz Gebeliklerde İlk Trimester Maternal Aneminin Erken Doğum Riskine ve Bebek Ağırlığına Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2006;16(6):224-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: İkiz gebelikler üremeye yardımcı tedavi (ÜYT) yöntemi uygulanmış gebeliklerde daha fazla görülmeye başlanmıştır. İkiz gebeliklerde erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek en fazla gözlenen komplikasyonlar olmaktadır. Bu çalışmada gebeliğin başlangıç döneminde saptanmış maternal aneminin ikiz gebeler üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada aynı merkezde ikiz gebelik takibi yapılmış ve ilk trimesterde maternal anemi saptanmış 20. gebelik haftası üzeri olan 112 olgu ile anemi saptanmamış 493 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Anemi saptanan olgular anlamlı olarak daha fazla preterm doğum (33. gebelik haftası veya öncesi doğum) (%56.2 ve %22.7) gerçekleştirmişler. Anemi (+) grupta ortalama bebek doğum ağırlığı 2286.6 ± 1508.9 gr iken anemi (-) grupta 2254.0 ± 913.9 gr olarak bulunmuştur ve istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ancak ikiz eşleri arasında doğum ağırlıkları bakımından anemi (-) grup'ta daha fazla diskordans saptanmıştır. Multivariat lojistik regresyon analizinde de aneminin preterm doğum için anlamlı olarak risk faktörü olduğu gösterilmiştir. Sonuç: İlk triemesterde saptanan anemi düzetilmek istense dahi ikiz gebelerde erken doğum için risk faktörü oluşturmaktadır. Çoğul gebelik riski taşıyan ÜYT yöntemleri uygulanması planlanan hastalarda yeterli prekonsepsiyonel anemi tedavisinin erken doğum ve buna bağlı komplikasyonları azaltacağı anlaşılmaktadır.
ABSTRACT
Objective: The frequency of twin gestations has been increasing particularly among women undergoing assisted reproduction treatment (ART). Preterm delivery and low birth weight are the most common complications associated by multiple pregnancy. Therefore the aim of this study is to evaluate the impact of first trimester diagnosed maternal anemia on the outcome of twin gestations. Material and Methods: Retrospective analysis of 122 twin pregnants in whom anemia was diagnosed during the first trimester and the 493 twin controls. Results: Preterm delivery (delivery at or before 33 weeks of gestation) (56.2% vs 22.7%, respectively) was significantly higher in anemia (+) group. However mean fetal birth weight did not differ between groups (2286.6 ± 1508.9 gr vs 2254.0 ± 913.9 gr). Discordance between twin pairs was significantly higher in anemia (+) group compared to controls. In multivariate logistic model, anemia was found to be significantly risk factor for preterm delivery. Conclusion: First trimester maternal anemia is a risk factor for preterm delivery among twin pregnancies. Based on this fact, we recommend appropriate preconceptional treatment of maternal anemia to women who plan to undergo ART.